Schmidt još ne zna šta će i kako nametnuti iako je najavio svoju reakciju

19/04/2023
1 minuta čitanja

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt uprkos najavi da će ponovo intervenisati, ovaj put u pravcu formiranja vlasti, još uvijek nije odlučio šta će i kako nametnuti.

Sastanci koje su jučer u OHR-u imali čelnici NES-a i SBiH-a o temi formiranja vlasti, prema saznanjima Klix.ba nisu donijeli ništa novo. Domaćin nije bio Schmidt već pravni tim, a iz spomenutih stranaka su istakli kako ne žele vlast uz privremenu mjeru.

Kako saznajemo Ogrešević je na jučerašnjem sastanku direktno poručio šta neće, a to je da neće loša rješenja bez obzira na cijenu. Istakao je da mu je država važnija od vlasti, da se ustav ne može mijenjati jednokratno, po potrebi, da se OHR treba baviti i RS-om, a ne samo FBiH.

Iz OHR-a su Ogreševiću navodno poručili da je sada u fokusu FBiH, a da će i RS doći na red. OHR se više informisao kako NES vidi izlaz iz ove situacije, ali su i ispitivali jačinu koalicije Osmorka – HDZ.

Iako je Schmidt pozvao političke lidere da sami pronađu rješenje, svima pa i Schmidtu je jasno da do toga neće doći. Pa se s tim uvezi mogu posmatrati i ovi razgovori u OHR-u kako bi se ispunio alibi da su razgovori održavani, ali da je nova intervencija Schmidta neminovna.

Prema jednom od diplomatskih izvora Schmidt nije zainteresiran da ponovo mijenja Ustav FBiH i izborni zakon, već da reaguje nekom vrstom privremene upute koja će omogućiti da za formiranje vlade bude dovoljan potpis predsjednice FBiH i jednog potpredsjednika.

Međutim, Schmidt je između dvije vatre, jer HDZ ne želi nikakvu trajnu odluku niti želi promjenu Ustava i izbornog zakona. HDZ jednostavno želi da Schmidt na način kako umije i zna samo omogući da se formira vlast i zaobiđe Lendin potpis.

S druge strane sada su se NES-u i SBiH-u pridružile i druge stranke Osmorke koje poručuju da ne žele privremeno rješenje. Iako se stječe dojam da bi privremena odluka bila davno nametnuta da ključni igrači za većinu u Predstavničkomj domu (NES i SBiH) nisu na početku naglasili da ne žele privremene mjere.

Sada svi najavljuju i očekuju da će Schmidt reagovati odmah poslije Bajrama i omogućiti da se vlast formira, a i sam visoki predstavnik je to na neki način najavio slanjem tzv. posljednjeg poziva na dogovor. Vrijeme curi, a prema informacijama Klix.ba iz diplomatskih izvora Schmidt još nije siguran kako će izaći iz ćorsokaka kojeg je sam kreirao 2. oktobra prošle godine.

Idina vrh