Schmidt u Srebrenici: Osjećam teret neuspjeha međunarodne zajednice

11/07/2022
1 minuta čitanja

Svaki put kada dođem na ovo sveto mjesto osjećam težak teret, kazao je Kristijan Šmit, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini na komemoraciji povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Osjećam teret fatalne agresije na mladost koja je imala toliko nada za budućnost, kazao je visoki predstavnik.

“Teret agresije protiv muškaraca u sred njihovih života i brige za porodicama, protiv starih koji sabrali svoja dostignuća, protiv svih nas i ljudskog roda. Osjećam teret neuspjeha međunarodne zajednice da zaštiti one koji su bili izloženi prjetnji da će biti ubijeni.”

Ništa od ovoga što ću reći neće ubalažiti bol onih koji su izgubili svoje najmilije, kazao je Šmit.

“Možemo iskazati počast onima koji će danas biti ukopani ovdje i to je naša sveta dužnost. Ovdje smo da odamo počast žrtvama genocida i onaj ko pokuša da negira ono što se desilo ovdje i da umanji i da poriče, da kaže da nije ovo genocid, uman ji broj žrtava, u pokušaju da umanji krivicu – živi učahuren u svjesno odabranom neznan ju.”

Ono što se dogodilio prije 27 godina je jedinstveno u istoriji ratovanja u BiH, istakao je on.

“Zločin je pažljivo dokumentovan, izgrađen je meorijalni centar, počinioci su kažnjeni i mora da se pamti ime svake žrtve. Ovo ne bi bilo moguće bez posvećenosti mnogih koji su to uradili.”

Danas se sjećamo onih koji su izgubili živote u Srebrenici, rekao je visoki predstavnik.

“Prihvatam riječi zamjenika načelnika da trebamo raditi da pomognemo slijedećoj generaciji da Srebrenica bude grad nade.”

Trebamo se sjetiti i drugih mjesta stradanja u BiH i moramo raditi ka očuvanju sjećanja, naglasio je Šmit.

“Sjećamo se svih onih koji su ubijeni najstrašniji mogući način u svim dijelovima BiH. Srebrenica nikada ne smije biti zaboravljena, moramo raditi na tome svi da se nikada ne ponovi slično. Moramo prenijeti naraštajima da znaju šta se sve ovdje desilo u cilju otvorenog dijaloga kako bi se ovo spriječilo u budućnosti.”

Ne smijemo dijeliti buduće generacije po nacionalnim linijama, podvukao je on.

Idina vrh