SDA “spavači” kreću na “osmorku”

Da su Institucije BIH prepune SDA “spavača”, pokazujemo na primjeru Glavnog upravnog inspektora Emira Mehmedovića. Nakon što je Vijeće ministara BIH donijelo nalog da se svi oglasi i konkursi na nivou BIH moraju odobriti na sjednici Vijeća, u decembru 2020.godine, Mehmedović, nakon poraza SDA i očigledne uspostave vlasti bez SDA, brže-bolje donosi rjesenje kojim nalaže Agenciji za državnu službu BIH da je dužna provesti svaki oglas ili konkurs po zahtjevu institucija.


Da pojasnimo, svi uhljebi savjetnici koji nisu uspjeli dobiti status državnog službenika ili “zaslužni službenici”koji trebaju biti unaprjeđeni, dobivaju šansu u “sudijskom vremenu” pred formiranje novog saziva Vijeća, da to na brzinu odrade. Mehmedović rješenje donosi 21.11.2022.godine, kada je već svakome bilo jasno da SDA neće biti u vlasti naredni period.
Logično se postavlja pitanje, zašto Glavni upravni inspektor nije ovo rješenje donio početkom 2021. godine?


“Osmorka” kroz ovaj slučaj treba da izvuče zaključak da su “spavači” poput Mehmedovića, mnogo veća kočnica u provedbi politika koje će u narednom periodu zastupati, nego poslanici SDA ili DF u skupštinskim klupama. Uostalom, “modus operandi” takvih ponašanja, predstavnici “osmorke” mogli su osjetiti u kantonalnom institucijama, a naročito u Sarajevu.


Nova ministrica ili ministar pravde će imati pune ruke posla, da počisti sav talog koji se skupio u tom ministrstvu, jer sad već bivši ministar Grubeša očito nije imao snage ili interesa da spriječi kao rukovodioc organa uprave, nezakonito i vaninstitucionalno ponašanje nižerazrednog državnog službenika, koji je pokušao svojim djelovanjem da osigura uhljebljenje velikog broja kadrova stranke koja ga je postavila, a koji je njegov interes bio, to bi trebalo da utvrde policijsko-pravosudni organi.


Novinari su, ponovo, odradili svoj dio posla…