Sebija Izetbegović: Ničija nije do zore…

16/04/2023
minuta čitanja

Posljednje odluke Senata vraćaju nadu da je moguće stvoriti neko pravednije i poštenije društvo u kojem će zakoni početi važiti za sve, čak i pripadni

Sebiji Izetbegović je ove sedmice i zvanično ukinuta titula doktorice nauka. Bila je to jedina moguća i logična odluka Senata Univerziteta u Sarajevu nakon što je Senat utvrdio da Izetbegović nije na valjan način stekla zvanje magistra, a, ako niste magistrirali, onda ne možete ni doktorirati, ma koliko je prethodno Sebija snimke s odbrane svog doktorskog rada pokušala podvaliti kao dokaz neukoj publici da je valjan njen magistarski. 

Čupanje grkljana

I uistinu, teško da je išta bolja personifikacija sve bijede, društvenog siledžijstva, nepravde i demonstriranja najvulgarnijih feudalnih tradicija od same karijere Sebije Izetbegović. Koristeći položaj i moć svog supruga, koji je mjesto čelnika „prve stranke u Bošnjaka“ naslijedio od oca, zagospodarila je zdravstvenim sistemom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Slijedile su godine autokratskog vođenja ove institucije u kojima je otjerano više od dvije stotine ljekara, uposlenicima je prijetila da će im “grkljane čupati”, a roditeljima se poručivalo da „to dijete više neće biti liječeno ovdje“. 

U „slobodno vrijeme“ je pak upravljala strankom, posebno kadrovskom politikom i političkim procesima u zemlji, a nalazilo se vremena i za šoping, i to tako da se Mercedes parkirao nasred ulice. 

Sve to, dakako, bez valjane diplome. 

Slika i prilika je to društva koje je uništilo sve moralne kriterije, sve vrijednosti savremenog demokratskog društva i sve profesionalne kriterije i u kojem je porodična i interesna pripadnost pravom, vladajućem timu jedini kriterij za vaš probitak u društvu.

Ako pripadate pravom timu, diploma vam može biti lažna, znanje upitno, sposobnost nikakva, ali će uspon u društvu i mogućnost da s pozicije sile „čupate grkljane“ i blokirate saobraćaj biti enormni. 

Sretna društva 

A svima koji ne pripadaju „timu“ šalje se poruka da samo mogu dati vjetra petama i sreću potražiti u nekim drugim, sretnijim društvima, u kojima se cijene znanje, sposobnost i kompetencije, a ne familijarne i ostale veze. Poruku koju su shvatile stotine hiljada građane koji su proteklih godina petama dali vjetra i napustili Bosnu i Hercegovinu. 

Ipak, posljednje odluke Senata vraćaju nadu da ni njihova ne gori do zore i da je moguće stvoriti neko pravednije i poštenije društvo u kojem će zakoni početi važiti za sve, čak i pripadnike dinastije.

Jedina titula

Nadamo se da se neće razvoditi od Bakira Izetbegovića, jer bi u tom slučaju u pitanje došla i njena “titula” Sultanije, mada je još diskutabilno ko je kome gazda u tom odnosu. Sebija Izetbegović ulaže vanserijske napore da odbrani svoju „diplomu“. Nakon ulaganja tužbi protiv rektora i Senata, koje su odbačene, posljednji očajnički potez povlači Fadil Novalić, koji Ustavnom sudu FBiH podnosi zahtjev da ocijeni ustavnost Zakona u visokom obrazovanju u KS na osnovu kojeg je Izetbegović poništena diploma. Elem, čini i činila je Sultanija mnogo toga, osim one jednostavne stvari – da pokaže dokaz da je prenesene ispite iz Zagreba zaista nekad i položila. Diplomu magistra nema, ali, kako kaže, nije do nje, nego joj je fakultet nikad nije izdao.

Idina vrh