‘Šefe čujte se sa Sebijom direktno oko cijene respiratora…’: Kakva je uloga Sebije u nabavci malina respiratora?

08/04/2023
minuta čitanja

Afera “Resporatori” dobila je svoj sudski epilog, odnosno donesena je prvostepena presuda. Njom su federalni premijer Fadil Novalić, vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić i suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak osuđeni na ukupno 15 godina zatvora. 

U obrazloženju presude se navodi da je 100 respiratora ACM812A koji su plaćeni čak 10,5 miliona KM nepotrebljivo u liječenju teških covid pacijenata u jedinicama intenzivne njege, te da je riječ o uređajima koji se koriste pri transportu ili u hitnoj pomoći.

Novalić, Hodžić i Solak, svaki na svoj način, učestvovali su u nabavci respiratora, koji su, ispostavilo se neupotrebljivi. Sve zdravstvene ustanove, osim Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, odbile su ih koristiti. 

Ko je Seb iz Viber grupe

I tu dolazimo do uloge direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović u nabavci respiratora, ali i u branjenu nabavke ovih uređaja te tvrdoglavog insistiranja da se na njih spajaju teški pacijenti, iako su se tome protivili anesteziolozi. 

Kakva je zapravo uloga Sebije Izetbegović u nabavci respiratora? Neupitno je da se njeno mišljenje uvažavalo na početku pandemije kada je nabavljana medicinska oprema. Tokom suđena Novaliću i drugima, pročitane su prepiske iz Viber grupe Gensek. Radi se o porukama iz Viber grupe ‘Gensek’ u kojoj su bili Edita Kalajdžić, Hasan Ganibegović i premijer Fadil Novalić.

Tako je 24. marta 2020. godine u grupu stigla poruka: “Morate brzo reagovati za 150.000 testova, jer će ih neko kupiti. Ja sam rekla da se rezervira za nas i sa Solakom razgovarala. Nemamo vremena za gubljenje”. Zatim je došla nova poruka u kojoj je pisalo samo “Sebija”.

No, u grupu Gensek postoje i zanimljivije poruke. U njima se spominje izvjesna Seb. ili samo Sebija. 

“Seb. zove, loši respiratori. U problemu smo”. Ovu poruku poslala je sekretarka Vlade FBiH Edita Kaladžić u Viber grupu Gensek.

Tokom svog svjedočanja, direktorica KCUS-a prala se od tih poruka, negirajući bilo kakvu ulogu u procesu nabavke tvrdeći da se ona ne bavi time niti da ona nije nikakva Seb.

“Ja sam Sebija. To je moje ime. Sebija Izetbegović. Nisam ja nikakva Seb”, kazala je, pak, direktorica KCUS-a i supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića tokom svog svjedočenja u Sudu BiH.

“Meni je ovo nejasno, tu nema mog imena. Drugo, ja nisam tu da kažem kakvi su respiratori. Oni se stavljaju na glavu, a ono čime se ja bavim je daleko od toga”, kazala je Izetbegović.

Međutim, vrlo brzo su sami učesnici Viber grupe razotkrili da je Sebija lagala i da se zapravo radi o njoj. Ganibegović, koji je u vrijeme nabavke respiratora, bio šef Novalićevog kabineta, na sudu je tako rekao ovo:

“To je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a”.

Da je Seb. ustvari Sebija Izetbegović na Sudu je kazala i sama autorica poruka, Edita Kalajdžić.

“Šefe, čujte se vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora”, druga je poruka koju je Kalajdžić pisala premijeru.

Tužilac Džermin Pašić pitao je Kalajdžić na koga se odnose poruke.

“Na Sebiju Izetbegović, direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu”, rekla je Kalajdžić.

Dakle, osim što se Izetbegović pitala za respiratore i cijene, ona je vršila pritisak na da se oprema kupuje, a na kraju je ocijenjivala i kakva je pa je kazala da su kupljeni malina respiratori loši. Na Sudu je kasnije tvrdila da su oni dobri i da je na svaki instalirani priključen pacijent.

Osim njene uloge u kriminalnoj nabavci pravosudni organi trebali bi postaviti i pitanje lažnog svjedočenja na sudu. Dvoje svjedoka koji su bili najbliži Novalićevi saradnici poboli su ono što je Sebija govorila na sudu. 

Šta kaže zakon

Zakonu o krivičnom postupku BiH kaže da je svjedok dužan “govoriti istinu i da ne smije ništa prećutati, a zatim će se upozoriti da davanje lažnog iskaza predstavlja krivično djelo”. Pored toga, svjedok daje i zakletvu.

“Zaklinjem se – izjavljujem, da ću o svemu što pred Sudom budem pitan govoriti istinu i da ništa od onoga što mi je poznato neću prećutati”.

Također se navodi sljedeće:

“Ako postoji osnovana sumnja da je svjedok ili vještak na glavnom pretresu dao lažni iskaz, sudija, odnosno predsjednik vijeća može narediti da se sačini poseban prepis zapisnika o iskazu svjedoka ili vještaka koji će se dostaviti Tužiocu”, piše u Zakonu.

Ne treba zaboraviti kako Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo vodi istragu o umiranju ljudi na KCUS-u u vrijeme pandemije. Sigurno je da je Sebija Izetbegović itekako svjesna da joj poruke iz Gensek grupe nikako ne idu prilog u ovom predmetu. 

Činjenica je i da se oglušila na apele anesteziologa koji su upozoravali da tzv. “malina respiratori” nisu adekvatni za korištenje u intenzivnoj njezi na covid pacijentima. Činjenica je i da je upravo Sebija Izetbegović tvrdila da su respiratori upotrebljivi i da se upotrebljavaju na KCUS-u. Činjenica je i da su povučeni iz upotrebe tek kada su na KCUS došli istražitelji SIPA-e i državni tužioci.

Idina vrh