Sijarto: Udari na Rusiju američkim oružjem bili bi izuzetno opasni

04/06/2024
1 minuta čitanja

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da bi udari na Rusiju američkim oružjem dugog dometa bili izuzetno opasni i da bi to bila evidentna eskalacija sukoba u Ukrajini koja bi mogla da podstakne Rusiju da odgovori većom snagom.

– Kakve će biti posljedice ovoga? Pitanje je samo da li će uzvratiti paljbu kao ranije ili još jače- rekao je Sijarto na sastanku sa stanovnicima mađarskog grada Kapošvara uoči izbora za Evropski parlament.

Sijarto je rekao da još postoji šansa da se zaustave izuzetno opasna dešavanja koja bi mogla da prerastu u vojni sukob zapadnih zemalja i Rusije, prenijela je agencija MIT.

– Kočnica za slučaj nužde biće korištena 9. juna i evropski birači su ti koji mogu da je povuku – rekao je mađarski ministar spoljnih poslova misleći na izbore za Evropski parlament.

On je pozvao građane da podrže na izborima za Evropski parlament kandidate koji predstavljaju vladajuću stranku Fides, koja poziva na mirno rješenje ukrajinskog sukoba i protivi se isporukama oružja Kijevu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je 31. maja da je predsjednik DŽozef Bajden dao dozvolu da se američko oružje koristi za napade unutar Rusije

Idina vrh