SIPA uhapsila Mirzu Kapića: Planirao teroristički napad na džamiju

07/08/2023
1 minuta čitanja

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je Mirzu Kapića zbog planiranja terorističkog napada na vjerski objekat u Bosni i Hercegovini

Ova informacija je potvrđena iz SIPA-e

Kako su naveli, osumnjičeni je proteklog mjeseca, putem elektronskih kanala komunikacije, mobilnog telefona i kompjutera, koristeći aplikacije za komunikaciju, ostvarivao kontakt sa osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača tzv. ‘ISIL-a’, te je u prepiskama izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH, koncem mjeseca jula ove godine, te je od navedenih osoba tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave sa detonatorom putem mobilnog telefona, izražavajući namjeru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i koji prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i “ISIL-a”, agencijama za provedbu zakona u BiH.

U akciji koju su zajedno provodili službenici SIPA-e i Tužilaštva BiH, osumnjičenom su oduzete elektronske naprave kojima se služio za komunkaciju o planiranju terorističkog čina. 

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela terorizma iz članka 201. KZ BiH, a prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH.

Idina vrh