SIPA uhapsila zaposlenika veterinarskog inspektora Kancelarije za veterinarstvo BiH

12/01/2023
1 minuta čitanja

Postupajući po nalogu tužiteljice iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA-a, lišili su slobode osumnjičenog zaposlenika Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni Mladenko Andrić, rođen 1964. godine u Konjicu, nastanjen u Brčkom je lišen slobode na području Orašja i bit će u zakonskom roku predat postupajućoj tužiteljici, koja će ispitati osumnjičenog i donijeti odluku o daljim aktivnostima.

“Tužilaštvo BiH i SIPA vode istragu koja se odnosi na koruptivna krivična djela a prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni, kao veterinarski inspektor i ovlašteno lice na dužnosti na graničnom prelazu, primio dar u novčanom iznosu kako bi bez potrebnih detaljnih kontrola koje su propisane, omogućio prelaz granice za teretno vozilo, a time i promet namirnica životinjskog porijekla, za koji su potrebne dozvole i uvjerenja, a nadzor na navedenim prometom vrši Kancelarija za veterinarstvo BiH”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni je, kako dodaju, lišen slobode nakon uzimanja dara, a označeni novac je pronađen i oduzet.

“Tužilaštvo BiH poziva građane da institucijama i agencijama za provođenje zakona prijavljuju koruptivna i nezakonita ponašanja ovlaštenih službenih lica u institucijama, radi krivičnog gonjenja i udaljenja osoba koje zloupotrebljavaju položaj iz institucija i agencija BiH”, dodaje se u saopćenju.

Idina vrh