Skupština KS: Damir Marjanović se zanimao za rekonstrukciju ustanove u kojoj radi njegov sin

28/01/2023
1 minuta čitanja

Na jučerašnjoj Trećoj radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici su dobili odgovore na poslanička pitanja koja su postavili u decembru prošle godine.

Zastupnik Kenan Magoda dobio je odgovor od Ministarstva obrazovanja i odgoja KS u vezi produženja zimskog raspusta za učenike za šest dana na način da im nastava počinje od 9. februara.

Iz ministarstva s ocijenili da je inicijativa iskazivanje interesovanja za dobrobit učenika, ali da ona ne bi išla u prilog ni učenicima ni uposlenicima jer bi tako bilo produženo i trajanje školske godine.

Zastupnik Irfan Čengić postavio je čak osam pitanja koja se tiču prava osoba sa invaliditetom te toga da li su planirana povećanja plata u 2023. za uposlenike u zdravstvu, na što je dobio odgovor iz Ministarstva finansija KS koje ga je informiralo da povećanja plata nisu obuhvaćena Dokumentom okvirnog budžeta do 2025. godine.

Danijela Kristić postavila je pet pitanja, od kojih se dva tiču nadzora nad radom Zavoda za javno zdravstvo FBiH nakon informiacije da su se na tržištu pojavile flađirane vode koje su sadržavale nedozvoljene bakterije.

Zastupnica Kristić na ova pitanja nije dobila konkretne odgovore.

Elza Gaković postavila je pitanje u vezi sa izgradnjom javne garaže u naselju Alipašino Polje, Smiljana VIteškić o izradi Zakona o dualnom obrazovanju, Semir Avdić o vadozaštitnoj zonu u blizini rijeke Željeznice, a Admelu Hodžić zanimale su odredbe javnog poziva za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u Kantonu Sarajevo.

Lidera “Za nove generacije” i zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Damira Marjanovića zanimao je proces rekonstrukcije Javne ustanove Collegium artisticum.

Kako je Marjanović ranije potvrdio za Klix.ba, njegov sin Tin Marjanović uposlenik je te ustanove što je i javni podatak.

Na njegovo poslaničko pitanje odgovorili su iz Ministarstva kulture i spora Kantona Sarajevo ističući kako je u novembru 2022. godine izabran izvođač radova u procesu rekonstrukcije te javne ustanove.

Na početku 2022. godine dodijeljeno je 380.000 KM za rekonstrukciju i sanaciju Collegiuma, ali je zbog nedostatka novca za tekuće troškove dio sredstava u iznosu od 120.000 KM preraspodijeljeno.

Iako sama činjenica da Marjanovićev sin radi u toj ustanovi nije sporna, jer svako ima pravo ostvariti radni odnos, kako nam je ranije potvrdio zastupnik u Skupštini KS, on će sam podnijeti prijavu u vezi sa špekulacijama oko zaposlenja njegovog sina u kantonalnoj javnoj instituciji Uredu za borbu protiv korupcije.

Idina vrh