Sky otkriva koga je štitio Šahinpašić: Policajac lovio preskupe trofeje

15/05/2023
minuta čitanja

Kako Sky raskrinkava mafiju, tako se otkriva i uloga policijskih čelnika

Sky je tek zagrebao po površini. Velike ribe, mahom one iz policijskih agencija koje su godinama znale za brojne kriminalne grupe u državi, za uvoz velikih količina narkotika, oružja, umjesto da se obračunaju s njima, svjesno su zatvarale oči. Jedna od njih je Vahidin Šahinpašić, dugogodišnji šef Kriminalističko-istražnog odjela u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Nema sakrivanja

On je nedavno, odlukom direktora SIPA-e Darka Ćuluma, smijenjen s ove pozicije. Umjesto Šahinpašića, imenovan je Žarko Kalem, dugogodišnji uposlenik SIPA-e.

Šahinpašić je prebačen u Odjel za ratne zločine, ali ga to, kako stvari stoje, neće spasiti procesuiranja. I to vrlo brzo. Kako dolaze kripte, otvaraju se Sky poruke, dokaza je sve više. 

Čak je, prema informacijama „Avaza“, Ambasada SAD u BiH od čelnika SIPA-e tražila da se ukloni Bakirov i Osmicin policajac koji je godinama vedrio i oblačio u ovoj agenciji.

Prije nekoliko mjeseci Sky je „ulovio“ i njegovog vozača Fahrudina Gačanovića, zajedno s Admirom Arnautovićem Šmrkom. Gačanović je kasnije pristao na saradnju s Tužilaštvom. I to je bio jedan od razloga da se Šaja skloni, jer dokazi aplikacije Sky u vezi s njegovom ulogom su neumoljivi, prije svega za grupu koja se odnosi na Elvisa Keljmendija.

Vahidin Šahinpašić - Avaz

Šahinpašić (desno) se javno hvalio odstrelom medvjeda. Printscreen

Mnoge kriminalne grupe, kako se navodi, Šaja je godinama čuvao od zakona. S druge strane, nelogično je njegovo bogatstvo, koje se ogleda u nekretninama i skupocjenim vozilima.

Šaja je i strastveni zaljubljenik u lov, ali i kolekcionar oružja. Procjenjuje se da njegovo naoružanje prelazi cifru višu od 200.000 maraka. Samo pušku Vinčester platio je više od 70.000 KM. Dokazuju to i fotografije, koje su objavljene na društvenim mrežama. Riječ je o oružju s optičkim nišanom „Swarovski“.

On se javno pohvalio i da je ustrijelio medvjeda kapitalca. Kada se pogleda rješenje ministra poljoprivrede RS o cjenovniku odstrela, kapitalac košta i do 50.000 KM.

Ide istraga

Međutim, pitanje je da li je Šaja ovaj iznos platio u kešu ili na račun. U posljednjih nekoliko godina Šaja je umjesto kriminalaca lovio medvjede. I to na desetine njih, što mu je hobi za sakupljanje trofeja. Ali je pitanje odakle mu novac.

Vahidin Šahinpašić - Avaz

Šahinpašić (desno) se javno hvalio odstrelom medvjeda. Printscreen

To bi vrlo brzo trebali utvrditi Državno tužilaštvo i policijske agencije. Odlaskom Osmana Mehmedagića iz OSA-e klupko se počelo odmotavati. Imovina policijskih dužnosnika sada je na meti Tužilaštva.

Vile i apartmani

Šahinpašić je u fokus javnosti dospio kao „Osmicin čovjek“ koji ometa istrage u aferama koje su bukvalno zarotirale kriminogenu konstrukciju režima, a njegov dosje, barem kad je u pitanju imovinski karton, itekako je podebeo.

Osim što vozi skupocjena auta, on posjeduje dva stana, poslovni prostor, apartmane na Bjelašnici i vilu na Romaniji.

Kako je štitio Mustafu Vrapca

Prema nalogu Tužilaštva BiH, nedavno je bio uhapšen Mustafa Vrabac, zaposlenik ove institucije osumnjičen da je tražio nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura kako bi pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za osumnjičenog.

Vrabac se lažno predstavljao kao istražitelj, iako je bio šef voznog parka. Vrabac je u rodbinskim vezama sa Šajom, kojeg je ovaj pokušao spasiti hapšenja, ali je od SIPA-e sakrivena akcija.

Idina vrh