Sladić o nevremenu: Logičan slijed, prilagodimo se

20/07/2023
1 minuta čitanja

Meteorolog Nedim Sladić kazao je da su padavine i jake kiše logičan slijed nakon sedam dana ljetne žege.

U odgovoru na poruke pratilaca na njegovom Facebook profilu odbacio je da su vremenske nepogode, koje su jučer i danas zahvatile region, proizvod HAARP-a ili drugih ljudskih uticaja, nego se radi o normalnoj prirodnoj pojavi.

– Šta smo drugo mogli i očekivati? Uporno ponavljamo – više toplotne energije u atmosferi = više oborive vode, intenzivnije padavine i snažnije nepogode. 

Prilagodimo se. Nikakav HAARP, nikakvi bakrači. Već toplota koju su akumulirale morske površine na globalnom nivou.

Mlazna struja, odnosno snažna vrpca vjetrova nalazi se u blizini naših područja. Nailazi hladna fronta u prizemlju koja našu zemlju zahvata po rubu. Vreli zrak, fizikalno lakši i rjeđi, sa podloge podiže se uvis uzlaznim strujanjima, pri čemu visine tornjastih oblaka (oblaci vertikalnog razvoja) mogu dosegnuti nivo i preko 10 kilometara (vrh troposfere) s temperaturama pri vrhu oko -55 °C. Istovremeno, hladni zrak se spušta poput klina prema prizemlju. Zbog toga, ali i blizine mlazne struje, imamo dosta potencijalne vrtložnosti koja pojačava intenzitet padavina, a snažna silazna struja kad nadjača uzlaznu dovodi i do pojave grada usljed prisilnog spuštanja hladnijeg zraka. Jak, na udare i olujan vjetar je sastavni dio usljed kolebanja temperature i zračnog pritiska duž atmosferskog stuba.

Oblak koji je prošao preko Tuzle i većeg dijela sjeverne Bosne je evidentiran u literaturi pod nazivom arcus, a češće ćemo čuti drugi naziv, odnosno njegov tip – zove se shelf. Nastaje unutar kumulonimbusa, olujnog oblaka, zahvaljujući snažnoj silaznoj struji koja ga uvija prema površini poput snažnog slapa, donoseći na njegovoj ivici olujne, nerijetko i razorne vjetrove.

Na kraju – tuga velika za tri nedužno izgubljena života – 2 u Zagrebu i 1 na Bledu. Nadajmo se da će Bosna i Hercegovina proći po tom pitanju bolje, zaključio je Sladić.

Idina vrh