Šmit posjetio CIK: Testirao opremu koja bi trebala unaprijediti izborni proces

11/10/2023
1 minuta čitanja

Politički nezavisno organiziranje izbora ključno je za funkcionalno demokratsko društvo u svakoj zemlji, navode iz OHR-a

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) sastao se danas sa članovima Centralne izborne komisije BiH te je između ostalog testirao i opremu koja bi trebala unaprijediti izborni proces. 

– Politički nezavisno organiziranje izbora ključno je za funkcionalno demokratsko društvo u svakoj zemlji. Važno je i neophodno nastaviti rad na tehničkim i organizacionim poboljšanjima biračkog procesa kako bi se unaprijedilo povjerenje građana u izborni proces – naveli su na Twitteru OHR-a.

Podsjećamo, u CIK-u su počeli dani otvorenih vrata koji će trajati do 13. oktobra, a tokom kojih će biti predstavljene nove tehnologije u izbornom procesu.

Oprema sadrži skener za biometrijski otisak prsta i ličnu kartu koja je biometrijski vezana za sistem ličnih karata, koji se vodi u IDDEEA-i.

Također, oprema se odnosi na skeniranje glasačkih listića te podrazumijeva brz transfer sa biračkog mjesta do glavnog servera CIK-a.

Idina vrh