Španija dobila prvu zastupnicu Sahrawi naroda, reakcijom na sjednici pobrala simpatije javnosti

17/08/2023
1 minuta čitanja

Španski parlament održao je danas konstituirajuću sjednicu oba doma, a tom prilikom pored velike drame na glasanju o predsjedavajućim pažnju javnosti privukla je i zastupnica ljevičarske koalicije Tesh Sidi

Naime, prilikom imenovanja 350 parlamentaraca u Donji dom parlamenta, odnosno Kongres, zvaničnica Ada Santana koja je bila zadužena za imenovanje zastupnika pročitala je sva imena sa spiska osim imena Sidi.

Nakon što je shvatila da njeno ime nije pročitano, Sidi je zatražila da se obrati te je rekla kako njeno ime nije spomenuto te da nije imenovana.

Njeno obraćanje zbunilo je zvaničnike te su uslijedile konsultacije, a nakon kratke provjere predsjednica Kluba zastupnika Socijalista Cristina Narbona saopćila je kako će greška biti ispravljena.

Reakcija Sidi privukla je veliku pažnju medija, ali i njene političke stranke Mas Madrid koja je podijelila na društvenim mrežama videosnimak “neugodne” situacije tokom imenovanja.

“U slučaju da još neko nije upoznao Tesh Sidi. Računarski inžinjer, stručnjak za velike podatke i prva zastupnica Sahrawi naroda”, naveli su iz stranke.

Vrlo brzo reagovala je i sama Sidi koja je iskoristila priliku da se našali na svoj račun.

“Nešto mi se moralo desiti”, poručila je.

Nakon konstituirajućih sjednica, mediji u Španiji najviše pišu upravo o Sidi koja iza sebe ima i više nego interesantan životni, ali i politički put.

Tesh Sidi rođena je 1994. godine u saharskom izbjegličkom kampu koji je smješten u Alžiru. Odrasla je sa bakom, a sa 12 godina je otputovala u Alicante gdje je nastavila život sa hraniteljskom porodicom.

Sa 18 godina Sidi je počela studirati kompjutersko inžinjerstvo na Univerzitetu u Alicanteu, a pored toga radila je i kao konobarica te pomoćnica u trgovini.

“Nakon diplomiranja preselila se u Madrid te je magistrirala na odsjeku za vještačku inteligenciju na Evropskom univerzitetu u Madridu”, navode mediji.

“Okidač” za njeno političko buđenje bili su sukobi koji su počeli 2020. godine između Maroka i Polisario Fronta na području Zapadne Sahare. Od tog trenutka, Sidi aktivno učestvuje u pokretima koji se zalažu za samoopredjeljenje naroda Sahrawi.

Tokom 2023. godine Sidi pravi iskorak te se kandidira na listi Mas Madrida za regionalne izbore koji su održani 28. maja. Međutim, zbog administrativne greške prilikom registracije, onemogućen joj je ulazak u Skupštinu Madrida.

Ipak, nepravda je na određeni način ispravljena na parlamentarnim izborima gdje će Sidi biti jedna od 350 zastupnika koji će uečstvovati u radu Donjeg doma Parlamenta Španije.

Idina vrh