Sprema li se i smjena komesara sarajevske policije? Sky vodi “gdje ne treba”

Prema još uvijek nezvaničnim informacijama Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo predstojeće sedmice bi trebao održati sjednicu na kojoj će razmatrati smjenu aktuelnog komesara sarajevske policije Nusreta Selimovića.

Kako saznaje Klix.ba, pritisci i neformalni zahtjevi za Selimovićevu smjenu dolaze i iz političkih krugova s obzirom na predmete koje radi poseban istražni tim koji je oformio lično komesar i pod čijom nadležnošću se radi na predmetima u vezi sa Sky aplikacijom.

Kako smo već pisali, MUP Kantona Sarajevo je dostavio izvještaje i informacije za oko 100 osoba za krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa trgovinom narkoticima, pranjem novca, građevinskom mafijom.

Ono što je posebno zanimljivo, dešifrovali su i poruke koje razotkrivaju i visoku korupciju koja seže do političkih stranki, njihovog finansiranja kao i finansiranja njihovih predizbornih kampanja.

Iako sa svih strana stižu pohvale za rad ovog sektora policije čini se da svima ne odgovara ono što rade zbog čega su u strahu da bi mogli “dirnuti gdje ne treba”. Tako je MUP tokom prošle godine “počistio” i svoje redove uhapsivši nekoliko policijskih službenika koji su sarađivali s kriminalcima.

Zbog istog razloga pod pritiskom su i njihove kolege u entitetu RS, tačnije pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a koji su realizovali brojne operativne akcije u posljednje dvije godine tokom rada na predmetima “Sky”, u saradnji sa sarajevskim MUP-om.

Koliko vladajuće strukture imaju duboko svoje prste u nezavisnim odborima i policijskim strukturama, vjerovatno će biti poznato u narednom periodu, ukoliko se ove špekulacije obistine.