ŠTA TRAŽE EFENDIĆ I OGREŠEVIĆ? Je li u pitanju ucjena?

Predsjednici NES-a i Stranke za BiH, Nermin Ogrešević i Semir Efendić, bili su gosti emisije Face to face sa Senadom Hadžifejzovićem gdje su još jednom ponovili da neće biti dio vlasti na državnom nivou.

– Pokušali smo uvjeriti kolege iz Osmorke da nastupe na drugi način, ali nisu bili spremni za to. Prihvatili su većinu zahtjeva HDZ-a i SNSD-a, bila je žurba da bi mogli reći da je to najbrže formirana vlast ikad. Nastavit ćemo razgovore na nivou Federacije, ali moraju biti ozbiljniji nego na državnom nivou. Kadrovska rješenja za Vijeće ministara nisu najbolji prijedlozi, Sabina Ćudić je mogla biti odlična ministrica vanjskih poslova, ali nije dobila priliku. Forto nije za ministra saobraćaja i komunikacije, posao u KS nije do kraja završen, izgleda da je najvažnije popuniti fotelje – rekao je Efendić.

Problem je predstavljao politički sadržaj

Ogrešević je kazao da je najveći problem predstavljao politički sadržaj.

– Trojka nije ostalih pet stranaka obavještavala. Sporazum je potpisan u velikoj brzini i dobili smo ga pred potpisivanje. Nismo razgovarali o pozicijama, kadrovima. Tražili smo da razgovaramo, ali to je shvaćeno kao remećenje reda. Zlatko Miletić je s nama, to su dvije NES-ove ruke. Nismo bili ni informisani da SNSD iz RS-a kandiduje Bošnjaka – istakao je Ogrešević.Semir Efendić je istakao da bez dva glasa iz kluba NES-a ne bi bio imenovan predsjedavajući Parlamenta niti mandatarka za Vijeće ministara.

– Uvjeravali smo kolege da Osmorka ne treba pristajati na sve što se traži, nego da i mi moramo imati uslove i zahtjeve. Nismo morali po svaku cijenu sa SNSD-om, tražili smo da se povuče Zakon o nepokretnoj imovini, a nisu nas shvatili ozbiljno u tom momentu. Ako formiranje vlasti bude ovisilo o naša dva glasa, to neće se desiti. Dodiku je važno da dobije četiri ministra i brojne agencije i otkoči brojne projekte koji trebaju RS-u i Srbiji – smatra Efendić.

Ogrešević je komentarisao i odnos s Elmedinom Konakovićem, predsjednikom NIP-a.

Konaković mi je znao reći: “Imate vi Krajinu, tamo ste vlast.” Zabrinjava me njegova brzina, treba usporiti! Očito je fokus bio na Konakovićevom i Fortinom ličnom pozicioniranju. Previše su bili fokusirani na sebe, premalo na sadržaj. Osmorka ima dovoljno ruku, vrijeme će pokazati da li ovo radimo u korist SDA – kazao je Ogrešević.

“Neka SDA brani državu u Parlamentu, a ne BH Telecomu i KCUS-u”

I Efendić se osvrnuo na kritike da radi u korist SDA, na šta je rekao da je to istina da bi otvorili pregovore sa SDA i DF-om.

– Osmorka je pustila Dodika da ostane u vlasti. Ne bih bio ministar zato što bih se morao povući sa pozicije načelnika. Za poziciju moram činiti usluge, a to ne može biti ulog za bilo šta. OHR je napravio belaj i dao mogućnost velikih blokada. U SDA nemam povjerenja da vodi ikakve procese, neka brane državu u Parlamentu, a ne u “BH Telecomu’ i KCUS-u, nisu iskreni! Neću reći da neću s SDA, ne isključujem nikoga. Želim nastaviti proces u koji smo ušli, bez SDA. Dobili smo informaciju da su iz Naše stranke pričali sa Dodikom, mimo nas, mimo Osmorke, da Dodikov Bošnjak dobije ministarstvo. Ogrešević nije htio ići na sastanak sa Osmorkom i SNSD-om u privatne objekte – zaključio je Efendić.

Ogrešević je kazao da ima čast i dostojanstvo i da neće dozvoliti da ga Dodik zove muslimanom.

– Nisam Dodiku na sastanku rekao da mi smeta što me zove muslimanom, nisam htio zakuhavati zbog kolega iz Osmorke. Ako ne budemo mogli realizovati ništa od onoga što želimo, nećemo biti dio koalicije. Ne želimo biti nikakav začin. Nikoga ne ucjenjujemo, ali tražimo uvažavanje – kazao je Ogrešević za kraj.