Šteta pisao stranim zvaničnicima: Crtaju mi metu na čelu jer sam neke stvari pomakao s mrtve tačke

11/08/2022
1 minuta čitanja

Ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Adnan Šteta (SDP) obratio se stranim političkim zvaničnicima povodom, kako kaže, sve učestalijih prijetnji i napada od strane pojedinaca i političkih stranaka.

Šteta u svom saopćenju kaže da je upoznao zvaničnike o svim situacijama koje ugrožavaju procese kojima on rukovodi.

Javnost je, prema njegovim riječima, danima već upoznata o beskrupuloznim napadima, uvredama i prijetnjama kojima je izložen, a koje dolaze, kako od političkih stranaka – tako i pojedinaca.

“Samo SDA, oni koji 27 godina nisu učinili ništa na rješavanju akutnog problema sa saobraćajem građana Sarajeva, mogu lažno moralisati i pokušati da nas, koji smo posljednje dvije godine, pokrenuli brojne dobre projekte i pozitivne politike, valjaju u svom blatu laži, prevara, zavjera i intriga u kojima se oni najbolje snalaze”, kaže Šteta.

Svjestan je, kako kaže, da je kao javna ličnost podložan kritikama, samim time i raznim prijetnjama i podmetanjima.

Smatra da svoj posao radi krajnje odgovorno, u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine, te da niko ne smije spriječiti nadležne institucije da kontroliraju rad bilo kojeg zvaničnika – pa tako i njega.

“Ali isto tako smatram da niko nema prava i ne smije zloupotrebljavati institucije, otvoreno prijetiti i crtati mi metu na čelu samo zato što sam pokazao da se neke stvari mogu pokrenuti sa mrtve tačke, da se može raditi prema svjetskim standardima i da se od Sarajeva može praviti metropola kojom ćemo se svi ponositi”, poručuje on.

Kaže da je o otvorenim prijetnjama obavjestio ambasadora SAD-a BiH Michaela Murphya, šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera i Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Ovim gradom moraju vladati sloboda i demokratija, ne politika koja nas je unazadila nekoliko decenija i koja je stavila okove duga i netransparentnosti na sve čime se bavila. Vjerujem da će stranim zvaničnicima, a pogotovo građanima Sarajeva, biti jasnija slika sa čime sve moramo da se nosimo kako bismo konačno mogli još snažnije i odlučnije da radimo za dobrobit svih građana”, ističe Šteta.

Za kraj, poručio je da je ostvarivanje ideje napretka i razvoja saobraćaja u KS njegova dužnost i obaveza, te da neće odustati uprkos svim pritiscima.

Idina vrh