Stojanović: Ako Lendo blokira formiranje Vlade FBiH, Novalić ostaje premijer

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović poručio je da je vrlo izvjesno da Refik Lendo neće dati saglasnost za formiranje Vlade FBiH, te da bi zbog toga Fadil Novalić mogao ostati premijer FBiH.

“Rok za formiranje Vlade mora biti ispoštovan, u suprotnom ćemo imati problem. Vrlo je izvjesno da Refik Lendo neće dati saglasnost, a ukoliko do toga dođe, moguće je da Fadil Novalić ostane premijer”, izjavio je, izmđu ostalog, za BHRT Igor Stojanović.

Naglasio je kako ipak očekuje da će uskoro formirati Vlada FBiH, te da će je Predstavnički dom Parlamenta FBiH potvrditi.

“Imamo većinu, trudimo se da formiramo vlast. Očekujem da ćemo u narednih 10-ak dana postići dogovor”, istakao je.

Naveo je da nije siguran hoće li moguće najave izmjena Ustava FBiH pomoći da Schmidt deblokira proces formiranja vlasti.

“Ključ u Klubu Bošnjaka SDA ima isključivo zahvaljujući odluci Schmidta o izmjeni Izbornog zakona i Ustava FBiH. On je pomogao SDA da može blokirati novu Vladu”, naveo je.

Prema njegovim riječima, Lendo nije promijenio svoj raniji stav o formiranju Vlade. Na pitanje imaju li potrebnu većinu, on je dodao da imaju apsolutnu većinu i da je ona dokazana do sada više puta.

“Ona je do sada dokazana više puta, ne samo kod formiranja rukovodstava, nego kod i donošenja određenih odluka mimo rukovodstva. Mi i dalje imamo većinu i trudimo se da formiramo Vladu FBiH koja je u tehničkom mandatu i nema tri ministra”, istakao je.

Dodao je da predsjednica FBiH Lidija Bradara danas nije donijela odluku o formiranju Vlade FBiH zbog dodatnih konsultacija koje je zatražio predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

“Nikšić je zatražio je dodatne konsultacije, prije svega zbog prijedloga NES-a da Anel Kljako bude ministar. Kljako je prema optužbama iz CIK-a neko ko je zloupotrijebio izborni proces u svrhu dobijanja glasova i Nikšić je zatražio da razmisle o tom prijedlogu, jer bi njegovim izborom nova Vlada bila kompromitovana”, kazao je.