Stoltenberg s Erdoganom o Finskoj i Švedskoj

04/06/2022
1 minuta čitanja

General Jens Stoltenberg se sastao s premijerom Finske i razgovarao s turskim predsjednikom dok nastoji da prevaziđe protivljenje Ankare da se Finska i Švedska pridruže alijansi.

Stoltenberg, koji je posjetio Washington ove sedmice, objavio je kasno 3. juna na Tviteru da se sastao s finskom premijerkom Sannom Marin dok je bio tamo i razgovarao o “potrebi da se riješi zabrinutost Turske i krene naprijed” u vezi sa zahtjevima Finske i Švedske za članstvo.

Ruska invazija na Ukrajinu navela je Finsku i Švedsku da se prijave za članstvo u NATO-u. Međutim, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je protiv pristupanja dviju nordijskih zemalja zbog, kako je rekao, njihove podrške “terorističkim organizacijama”, pozivajući se na zabranjenu Kurdistansku radničku partiju (PKK) i jedinice za narodnu odbranu kurdske milicije ( YPG) u Siriji.

U odvojenom tvitu, Stoltenberg je rekao da je imao “konstruktivan telefonski razgovor” sa Erdoganom. On je Tursku nazvao “cijenjenim saveznikom” i pohvalio napore Turske da posreduje u dogovoru kako bi se osigurao siguran transport zaliha žitarica iz Ukrajine usred globalne nestašice hrane uzrokovane ratom.

Stoltenberg je dodao da će on i Erdogan nastaviti dijalog.

Idina vrh