Suđenje Cikotiću: Vještak utvrdio da je budžet BiH oštećen za 9,7 miliona maraka

30/05/2023
minuta čitanja

Ukupna visina štete po budžet, nastale sklapanjem aneksa na ugovor, iznosi 432.155 KM, naveo je vještak

U nastavku suđenja bivšem ministru odbrane BiH Selmi Cikotiću, vještak ekonomske struke kazao je kako je analizom četiri sporna ugovora o prodaji oružja i municije Državno ministarstvo odbrane pogodovalo firmi “Scout” iz Zagreba, čime je budžet oštećen za 9,7 miliona maraka.

Borislav Duljković, vještak ekonomske struke, kazao je u Državnom sudu kako je naredbu za vještačenje dobio 27. maja 2021. godine od Tužilaštva BiH, a potom 30. septembra i dopunu naredbe. Zadatak vještačenja, kako je naveo Duljković, bila je analiza četiri ugovora o prodaji naoružanja i municije firmi “Scout” iz Zagreba, te izračun ukupne visine štete nastale po budžet, kao i imovinske koristi koju je ostvarila zagrebačka firma.

Izrada nalaza i mišljenja 

Vještak je naveo kako je pri izradi nalaza i mišljenja koristio dokumentaciju koju mu je dostavilo Državno tužilaštvo, te nalaz i mišljenje koje je uradio vještak vojne struke Berko Zečević.

Prilikom analize prvog ugovora koji je Federalno ministarstvo odbrane sklopilo s firmom “Scout” 24. septembra 2003. godine, o prodaji neperspektivne, zastarjele vojne opreme, kao i viška naoružanja i municije, čija je vrijednost u ugovoru navedena u iznosu od 1.550.000 KM, vještak je utvrdio da je prilikom izrade aneksa na ovaj ugovor od 113 stavki, obrisano njih 83.

– Smanjen je lot oružja, a povećan lot municije. Rakete koje su u ugovoru nisu isporučene, već je prodato 20.000 drugih raketa po cijeni od 11 KM po komadu, dok je njihova tržišna vrijednost bila 136 američkih dolara – rekao je vještak te dodao da je ovim ugovorom i pripadajućim aneksima budžet BiH oštećen za više od tri miliona KM.

U drugom ugovoru između Federalnog ministarstva odbrane i “Scouta” od 09. juna 2004. godine, predmet prodaje su također bili neperspektivna i zastarjela vojna oprema, naoružanje i municija, a vrijednost ugovora je 3.156.015 KM.

Prema nalazu i mišljenju vještaka, aneksom je iz ugovora obrisano 110 stavki, ali je cijena u ugovoru ostala ista.

– Ukupna visina štete po budžet, nastale sklapanjem aneksa na ugovor, iznosi 432.155 KM – naveo je vještak.

Dva ugovora 

On je kazao kako je i u ostala dva ugovora isti scenarij, a to je da su cijene iz ugovora ostajale iste, a da se količina oružja i municije smanjivala ili povećavala.

– Analizom četiri ugovora, te aneksima na ugovore i odlukama Ministarstva odbrane iz 2010. godine, budžet BiH oštećen je za ukupno 9.709.468 KM – naveo je vještak.

On je rekao kako je firma “Scout” kupovala oružje i municiju od Ministarstva, a potom je po višim cijenama prodavala Tehničko-remontnom zavodu Hadžići.

– Imovinska korist koju je na ovaj način stekla firma ‘Scout’ iznosi 4.111.725 KM – naveo je vještak.

Optužnica tereti Selmu Cikotića da je u razdoblju od 2009. do 2011. godine – u dogovoru s drugim osobama, s ciljem pribavljanja koristi – iskoristio svoj službeni položaj i pogodovao tvrtki “Scout” iz Zagreba.

Kako se navodi, Cikotić je, suprotno Ugovoru o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnim stvarima iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene robe, te četiri odluke o isporuci streljiva. Prema optužnici, sklopio je četiri aneksa temeljnih ugovora o prodaji neperspektivnog oružja i streljiva sklopljenih 2003. i 2004. godine.

Uložen sudski spis

Tužilaštvo je nalaz i mišljenje vještaka uložilo u sudski spis, a Odbrana se usprotivila ulažući prigovor relevantnosti.

– Vaš nalaz i mišljenje je dopuna nalaza vještaka Berke Zečevića – kazao je branilac Fahrudin Ibrišimović.

Na ročištu se po punomoći Pravobranilaštva BiH izjasnio pomoćnik pravobranioca Sead Zukanović, te rekao kako postavljaju imovinskopravni zahtjev u onom iznosu koji je utvrđen tokom istrage i navodi se u optužnici.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. juni, kada bi Tužilaštvo BiH ulaganjem materijalnih dokaza trebalo okončati dokazni postupak, dok će Odbrane predočiti svoj prijedlog dokaza.

Idina vrh