Suljagić odgovorio izraelskom ambasadoru u Srbiji

30/04/2024
1 minuta čitanja
Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić sinoć je odgovorio na negiranje genocida ambasadora Izraela u Beogradu Yahela Vilana.

“Yahelu Vilanu smo ostali dužni odgovor. Pa evo, dok se vraćam iz New Yorka, da kratko napišem par redova.

Dva su razloga izostanka naše incijalne reakcije. Prvi je to što smo odlučili zatvoriti komunikaciju Memorijalnog centra u finalnoj fazi zagovaranja Rezolucije. Smatrali smo to našom odgovornošću i davanjem povjerenja bh. diplomatiji da vodi proces na svim linijama. Drugi je, zato što su ljudi u SMC procijenili da nam je važnije pripremiti kvalitetno jučerašnju konferenciji u Ujedinjenim nacija i da bi nas naša reakcija skrenula s glavne poruke.

Prije svega, činjenice. Memorijalni centar Srebrenica je u posljednjih 5 godina izgradio most povjerenja u dijalogu između muslimana i Jevreja u zemlji i svijetu. Zahvaljujući tome, nema danas memorijala Holokausta koji dovodi u pitanje genocid u Srebrenici. I to smo postigli jer smo radili i pričali našu priču.

Zbog svega toga, Vilanovo negiranje genocida je samo njegovo. On predstavlja jedan poluautoritarni režim koji traži podršku od sličnih režima drugdje. A mi znamo i ovih dana gdje su naši prijatelji. Menahem Rosensaft je ponovo bio brana negatorima genocida, Sonat Birnecker Hart je na panelu UN-a govorila u ime žrtava, Honore Gatera iz Kigalija je stao uz nas kao uz svoju braću, Tanya Domi je otvoreno govorila o seksualnom nasilju kao alatu genocida – o čemu se dugo šutilo u kontekstu Srebrenice.

Svoje prijatelje stekli smo otvorenošću, poštenjem i razumijevanjem, u oklonostima i pod pritiscima koje ne bih poželio nikome.

Izrael je do ovog trenutka ispunjavao međunarodne obaveze kroz izručenja optuženih za genocid na zahtjev Suda BiH. Dakle, ambasador ili laže domaćina ili je Izrael zvanično “otpriznao” genocid. Štagod da je u pitanju, neukusno je i predstavlja prelazak crvene linije.

Na tamnoj strani historije koju bira Vilan, u našim očima nikada neće stajati jevrejski narod. On ne govori u ime naroda, a posebno ne govori u ime žrtava Holokausta. I to mi vrlo dobro znamo.

A mi, šutiti nećemo. Niti ćemo govoriti samo zato što nam neko drugi govori da bi trebalo. Bilo je odlično i važno ovo što smo radili u New Yorku sa diplomatijom naše države, nadam se da su oni koji nam žele dobro u ovoj zemlji istinski ponosni na naš rad”, poručio je Suljagić.

Idina vrh