Sve su oči gledale u Nancy Pelosi: Let američke zvaničnice pratilo više od 700.000 ljudi

02/08/2022
1 minuta čitanja

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi večeras je sletjela na Tajvan, a koliko je njena posjeta u ovom trenutku zaokupirala pažnju svjetske javnosti dovoljno govori i podatak o broju onih koji su pratili let njenog aviona.

Iako diplomatske turneje Nancy Pelosi često prođu ispod radara javnosti, njena posjeta azijskim saveznicima ovaj put izazvala je veliku pažnju javnosti naročito nakon što je objavljena informacija kako će američka zvaničnica u okviru turneje posjetiti i Tajvan.

Naravno, ova odluka naišla je na veliko negodovanje Pekinga čiji su zvaničnici naglasili kako će Kina poduzeti sve vojne i druge mjere kako bi jasno stavila do znanja da neće pristati na ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta ove države.

Nakon što je okončala posjetu Maleziji, Pelosi se uputila prema Tajvanu što je bio znak za uzbunu kineskoj armiji, ali i brojnim zaljubljenicima u avione koji su pohrlili na stranicu Flightradar24 kako bi ispratili vjerovatno jedan od najiščekivanijih letova u posljednjem periodu.

Zbog preopterećenosti servera, stranica Flightradar24 nekoliko puta je “padala”, a nakon što je let obavljen, te nakon što je Pelosi bez većih problema sletjela na Tajvan, iz Flightradara su se oglasili te su poručili kako je let Pelosi bio najgledaniji u historiji ove stranice.

“Sa ukupno 708.000 ljudi koji su pratili avion SPAR19 pri slijetanju u Taipei, ovo je ujedno najpraćeniji let svih vremena”, saopćili su iz Flightradara.

Iako je let prošao bez problema, tenzije na relaciji Kina – Tajvan i dalje su prisutne, a iz Pekinga su najavili kako će Kina oštro odgovoriti na dolazak Pelosi. Već od sutra, Peking kreće u pripremu za održavanje vojnih vježbi koje bi se trebale odvijati od četvrtka do nedjelje na šest lokacija u blizini Tajvana.

Između ostalog, vježbe će uključivati i ispaljivanje projektila te testiranje nenuklearnog oružja što je svakako jedan od načina da Kina dodatno zastraši Tajvan te da na vojni način pokuša dokazati kako se pod suverenitetom i teritorijalnim integritetom Kine ubraja i teritorija Tajvana.

Idina vrh