Svečana akademija povodom obilježavanja 40. godišnjice ZOI-a.

09/02/2024
1 minuta čitanja

U Narodnom pozorištu u Sarajevu održana je Svečana akademija povodom obilježavanja 40. godišnjice otvorenja Zimskih olimpijskih igara.

Svečanoj akademiji prisustvovala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo, nosioci javnih funkcija svih nivoa vlasti u BiH, sportisti, bivši olimpijci i ostali gosti.

Pozdravivši sve prisitne, naročito sportiste koji su učestvovali na takmičenjima u okviru Olimpijskih igara u Sarajevu, gradonačelnica Karić je istakla:

„Za nas je februar uvijek bio poseban mjesec. Ovaj nas čini izuzetno ponosnim, budi emocije i sjećanja na jedan tako veliki historijski događaj, koji se desio u našem gradu. Večeras podsjećamo na najuzvišeniji uzlet u historiji Sarajeva – obilježavamo 40. godišnjicu održavanja Zimske olimpijade i slavimo rođendan nezaboravnog Vučka“.

Kazala je da je ovaj predivni grad zajedno sa olimpijskim igrama uvijek u sebi nosio, a danas šalje poruku mira, ljubavi, prijateljstva.

„Poruku da gradimo mostove, a ne da podižemo zidove i crtamo granice. Poruku da trebamo biti samo sportski rivali, a istovremeno živjeti u miru i međusobnom uvažavanju. To je ono što današnjem svijetu treba više nego ikad“, poručila je Karić.

Prisutnima su video porukom čestitali godišnjicu i uputili pozdravne riječi Thomas Bach, predsjednik MOK-a i Anne Hidalgo, gradonačelnice Pariza, čiji će grad ove godine biti domaćin Olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara.

Akademija je završena premijernim izvođenjem baletnog klasika „Bolero“.

(izvor Grad Sarajevo)

Idina vrh