Svjedočio inspektor Admir Šalaka: Miro Mrković se pozivao na “omertu”- zakon šutnje 

Danas trebala biti saslušana tri svjedoka

U nastavku suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine na Alipašinom Polju, danas su trebala biti saslušana tri svjedoka, ali zbog dojave o bombi u Kantonalnom sudu Sarajevo, samo je počelo saslušanje Admira Šalake, inspektora Odjela za krvne i seksualne delikte MUP- a Kantona Sarajevo. 

Izvršio je uvid u kompletan predmet 

Šalaka je kazao da je 2019. godine dodijeljen Zajedničkom timu SIPA-e i MUP-a Kantona Sarajevo koji je vodio istragu o ubistvu policajaca. 

Inspektor Šalaka izvršio je uvid u kompletan predmet rekavši da su kolege iz SIPA-e i MUP-a Kantona Sarajevo do tada uradili mukotrpan i ogroman posao.

Za Šalaku je bilo bitno da su došli do saznanja o crnom Seatu Leonu za koji je utvrđeno da je korišten prilikom ubistva policajaca. 

Seat Leon ukraden je u noći između 5. i 6. oktobra 2018. godine od Armina Olovčića. Šalaka je kazao da je razgovarao s Olovčićem i njegovom suprugom Dunjom koji su, kako je rekao “bili u strahu”.

Oni su pokušavali vratiti ukradeni Seat preko Aleksandre Okuke koja je bila djevojla Mire Mrkovića iz Istočnog Sarajeva. Došlo je i do sastanka s Mrkovićem u “Feliniju”, ali povrat vozila nikada nije realiziran. 

Sve ukazivalo da Mrković nešto krije 

Istražujući Miru Mrkovića, došlo se do saznanja da je radio kao DJ i da je blizak kriminogenim osobama između ostalog i Milošu Božoviću, osobi bliskoj škaljarskom klanu.

– Tražili smo da se oduzmu telefoni od Armina i Dunje, imali smo utisak da se i oni boje. Miro Mirković je odbijao je saradnju, govorio je da je već ranije davao izjavu. Mrković je stalno govorio: “Omerta, zakon šutnje” – kazao je Šalaka napomenuvši da je sve ukazivalo da Mrković nešto krije i da nešto zna o osobama koje su umiješane u ubistvo.