Swissotel Sarajevo: Ponosni lider u zaštiti okoliša

19/07/2023
minuta čitanja

Swissotel Sarajevo, kao jedini brednirani hotel sa pet zvjezdica u centru Sarajeva, preuzeo je različite incijative u proteklom periodu i postao vodeći eco-friendly hotel u Bosni i Hercegovini sa posebnom posvećenošću zaštiti okoliša.

U današnjem svijetu, sve veća svijest o važnosti zaštite okoliša i održivog razvoja postaje neizbježna. Od izuzetne važnosti je prepoznati da svaka industrija, uključujući hotelsku, ima svoju ulogu i odgovornost u očuvanju okoliša.

Svjesni odgovornosti Swissotel Sarajevo, preuzeo je različite incijative kao vodeći eco-friendly hotel u Bosni i Hercegovini. Više o tome govorila je Hanadi Škobalj, generalna direktorica Swissotela Sarajevo.

“Održivo poslovanje nije samo trend, već i moralna i poslovna odgovornost. Hotelijerstvo, kao ključni sektor turističke industrije, ima veliki utjecaj na okoliš. Neophodno je voditi računa o održivosti i prilagoditi svoje prakse kako bi smanjili negativne uticaje na okoliš, a istovremeno osigurali udobnost i zadovoljstvo gostiju”, istakla je Škobalj.

U Swissotelu Sarajevo, ne samo da prate svjetske trendove u očuvanju okoliša, već su i predvodnici u implementaciji inovativnih inicijativa koje promovišu održivost.

Jedna od ključnih karakteristika održivosti Swissotela je energetska učinkovitost. Hotel koristi solarnu energiju putem solarnih panela, visokoučinkovitu rasvjetu, uređaje s niskom potrošnjom energije i senzore koji automatski isključuju rasvjetu i elektroniku kada gosti nisu prisutni.

“Posjedujemo certifikat o proizvodnji vlastite električne energije. Ova inicijativa nas čini neovisnima u pogledu energetskih resursa, smanjujući istovremeno emisiju štetnih plinova. Na ovaj način konkretno smanjujemo potrošnju energije i aktivno doprinosimo zaštiti okoliša”, dodaje Škobalj.

Smanjenje potrošnje vode također je važan aspekt održivog pristupa, tako su u hotelu implementirane tehnologije poput tuševa i česmi s kontroliranim protokom vode, te toalete s dvokoličinskim ispiranjem. Cilj Swissotela je smanjiti potrošnju vode i sačuvati ovaj dragocjeni resurs za buduće generacije.

Swissotel privlači veliki broj gostiju koji dolaze iz različitih krajeva svijeta, u toku njihovog boravka kroz različite usluge hotela bivaju educirani o incijativama hotela i važnosti očuvanja okoliša, te učestvuju u recikliranju i pravilnom odlaganju otpada.

S obzirom na izvrsnu lokaciju, u srcu grada Sarajeva, gosti se potiču da istraže okolicu pješke ili koriste održive oblike prijevoza poput bicikala ili romobila.

“Želimo da naši gosti uživaju u svim ljepotama Bosne i Hercegovine na ekološki prihvatljiv način, mi svakodnevno educiramo goste o važnosti očuvanja okoliša, energetskoj učinkovitosti i pravilnom korištenju resursa. Kroz inicijative poput ‘Go green skip the clean’, ‘Laundry bag by call’ i ‘Susteinabilty in mind’, pozivamo naše goste da se pridruže našim naporima u zajedničkom očuvanju okoline”, ponosno ističe Škobalj.

U Swissotelu Sarajevo, svjesni su da svaka odluka koju donosimo danas utječe na buduće generacije, zato su posvećeni kontinuiranom unaprjeđivanju praksi i usvajanju najnovijih tehnologija kako bi ostali lideri u očuvanju okoliša.

“Naš cilj nije samo pružiti vrhunsku uslugu i udobnost našim gostima, već i osigurati da njihov boravak ima minimalan ekološki utjecaj. Vjerujemo da svatko od nas može doprinijeti očuvanju okoliša i da zajedničkim snagama možemo stvoriti bolju budućnost. Pozivam vas u Swissotel da doživite vrhunsku uslugu uz istovremeno učešće u održivim inicijativama koje čuvaju našu predivnu planetu”, zaključila je direktorica Swissotela Sarajevo.

Idina vrh