Toplotni val koji hara Evropom dolazi i na Balkan: Očekuje se obaranje toplotnih rekorda

16/07/2023
1 minuta čitanja

U južnoj će Evropi i sljedeće sedmice biti izuzetno toplo i sparno jer intenzivan toplinski val ne pokazuje znakove popuštanja. U Italiji, Španiji i Grčkoj već nekoliko dana vladaju visoke temperature.

Italijansko ministarstvo zdravstva za vikend je izdalo crveno upozorenje za 16 gradova uključujući Rim, Bolognu i Firencu. Očekuje se da će se toplinski val nastaviti i sljedećih sedam dana, s mogućim 48 stepeni Celzijusa na Sardiniji, javljaju italijanski mediji.

“Temperature će doseći vrhunac između 19. i 23. jula, ne samo u Italiji nego i u Grčkoj, Turskoj i na Balkanu. Nekoliko lokalnih toplinskih rekorda unutar ovih područja moglo bi biti oboreno tokom tih dana”, rekao je talijanski meteorolog i stručnjak za klimu Giulio Betti za BBC.

Talijanska vlada savjetovala je svima koji se nalaze u područjima obuhvaćenim subotnjim crvenim upozorenjem da izbjegavaju direktnu sunčevu svjetlost između 11:00 i 18:00 sati, te da vode posebnu brigu o starijim i ranjivim osobama.

U međuvremenu, temperatura u Grčkoj je posljednjih dana dostizala temperature od 40 stepeni Celzijusa ili više. Akropolj u Ateni – najpopularnija turistička atrakcija u zemlji, bila je zatvorena tokom najtoplijih sati u petak i subotu kako bi zaštitili posjetitelje.

Na španjolskim Kanarskim otocima, šumski požar koji je u subotu ujutro izbio na La Palmi prisilio je evakuaciju najmanje 4.000 ljudi i dosad je uništio 4.500 hektara zemlje.

Evropski toplinski val proširit će se na Balkan kasnije sljedeće sedmice – iako nekoliko zemalja, poput Srbije i Mađarske, već ima dnevne temperature koji se kreću oko 35C .

“Toplotni valovi povećavaju se svake godine u broju i intenzitetu i oni su među najopipljivijim, evidentnim, dokumentiranim i jasno vidljivim znakovima klimatskih promjena”, rekao je Betti.

Prošli je mjesec bio najtopliji juni u historiji, prema evropskoj službi za praćenje klime Copernicus.

“Evropska ljeta postala su puno, puno toplija posljednjih godina. Ono što bi nas trebalo brinuti jest da ljeta bez intenzivnih i dugotrajnih toplotni valova jednostavno više ne postoje. ‘Normalna’ ljeta postala su rijetkost”, dodao je Betti.

Idina vrh