Tri sata završnih riječi protiv Novalića i drugih: Kupovina respiratora koja počinje SMS porukom

15/02/2023
minuta čitanja

U sudnici Suda BiH državni tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić, kao postupajući tužioci u predmetu “Fadil Novalić i drugi” iznijeli su svoje završne riječi.

Za iznošenje svojih završnih riječi, analiziranju i uvezivanju dokaza, državni tužioci su izdvojili tri sata prilikom čega su saopćili kako je tekao proces prikupljanja dokaza, govorili su o samom predmetu – njegovom značaju i karakteru – te o optuženima i njihovom dejstvovanju.

U više navrata tokom svog izlaganja, tužitelj Pašić je naglasio kako je ovo “atipični predmet”, nastao nakon informacija do kojih se došlo istraživačkim novinarstvom i o tome koliko je ovaj slučaj privukao pažnju javnosti upravo zbog ove dvije pomenute karakteristike.

Također, ukazao je i na, s njegove tačke promatranja, propuste tokom ovog sudskog procesa s obzirom na, kako kaže, neadekvatnu obezbijeđenost samog procesa, istupanje u javnost i davanje izjava – kako članova sudskog vijeća, tako i optuženih i odbrane – i o tome da su tokom procesa prikupljanja podataka nailazili na opstrukcije.

Slučaj privukao veliku pažnju javnosti

“Istraga je ostala neobezbijeđena, kao i samo prikupljanje dokaza. Tužilaštvo je moralo samostalno raditi na tome, uz minimalnu pomoć policijskih snaga”, istakao je Pašić i dodao je da je i dokazni postupak okončan neočekivano.

Tužitelj je kazao kako će, na osnovu prikupljenih dokaza, dokazati krivnju optuženih.

AFERA “RESPIRATORI”

Vidović nakon ročišta: Novalić tokom pandemije nije radio ništa što nisu i drugi državnici

“Postupak je izazvao veliko interesovanje jer je ova zemlja u raljama korupcije. Ostvarivanje bilo kojeg prava, zdravstvenog, socijalnog i slično, građani moraju platiti cijenom korupcije. Takav slučaj je i kod ovog predmeta tzv. ‘Respiratori”, rekao je Pašić.

“Kada govorimo o budžetu, on se danas posmatra kao cifra prihoda i rashoda. U Bosni i Hercegovini, budžet je vreća koju koristi ruka vlasti, a novac se daje onome ko je najpodobniji. To je ovaj slučaj upravo i dokazao”, dodao je potom Pašić.

Tužitelj Pašić je dalje govorio o tome da visoka korupcija, konkretno u ovom predmetu, ili će pokazati ili je već pokazala sve anomalije bh. društva. Još jednom je naglasio da je istraga ostala neobezbijeđena te da nije naišao na podršku sudskog vijeća kada je zahtijevao, ako ništa bar suspenziju optuženih jer je, konkretno Fadil Novalić, jedan visokopozicionirani dužnosnik koji “iz fotelje dođe na suđenje i potom se vraća na obavljanje dužnosti”.

Potom se dotakao konkretno predmeta.

“Kako opravdati javnu nabavku koja počinje SMS porukom? Kako opravdati činjenicu da je, za nabavku medicinske opreme, odabrano pravno lice koje se bavi uzgajanjem voća? Kako pobiti sve činjenice cijepanjem dokumentacije? Kako opravdati činjenicu da je nabavljen uređaj koji je neupotrebljiv? Ovakve stvari se ne mogu pravdati pandemijom koronavirusa koja nas je zadesila”, pitanja su i konstatacija tužitelja Pašića, nakon kojeg je izlaganje nastavio Mirza Hukeljić.

Respiratori nabavljeni iako se znalo da su disfunkcionalni

Hukeljić se posvetio hronološkom iznošenju dokaza i uvezivanju dokaza te potvrđivanju da su optuženi bili u konstantnom kontaktu i dogovoru.

“Kompletan ovaj postupak se radi o korupciji i pranju novca. Kod ovakve nabavke, kakva je nabavka respiratora, FUCZ nema organ koji će pomoći ili koji je stručan pilikom nabavke medicinske opreme”, rekao je Hukeljić.

SENKA NOŽICA

Braniteljica Jelke Milićević: Javnost će saznati ko je montirao, a ko razmontirao ovaj predmet

Hukeljić je, tokom svog izlaganja, najviše govorio o Fadilu Novaliću, kao prvooptuženom u ovom predmetu, i njegovoj ulozi u tokom nabavke respiratora – ali i ostale zaštitne opreme, maski, odijela i sl.

Tužitelj Hukeljić je govorio o događajima od 24. marta 2020. godine, pa narednih mjesec – do 15. i 16. aprila. O tome da su optuženi sarađivali tokom nabavke, da su bili upućeni u sve probleme sa kojima su se susreli kada je ugovor potpisan, a respiratora dogovorenih po ugovoru nije bilo – što je potkrijepio SMS prepiskom koja je i ranije objavljivana i od ranije poznata javnosti.

Također, govorio je i tome da se nabavljeni respiratori ne mogu koristiti pri liječenju, a da je svemu tome bio upozoren i obavješten Fadil Novalić. Konkretno, govori o svjedoku Hasanu Ganibegoviću i njegovom izlaganju pred Sudom BiH.

“Čuvajte se ovih respiratora” – prva poruka upozorenja Novaliću i “Bili ste upozoreni. Respiratori ubijaju pacijente” – druga poruka koju je Ganibegović poslao Novaliću, što je federalni premijer sve izignorisao.

Tužitelj Hukeljić je govorio i o “Udruživanju radi činjenu krivičnog djela” i tome da je sve stvar “dogovora”. Konkretno, misli se na to što je Ganibegović imao zadatak – koji je Novalić u SMS poruci opisao kao “Ti si postavljen na to mjesto da bi obavio taj zadatak”, a tiče se toga ta se Fikret Hodžić, zajedno sa firmom “Srebrna malina” napravi dobavljačem medicinske opreme, iako to pravno lice po svojoj prirodi nije.

Hasan Ganibegović je pred Sudom BiH priznao sve ovo.

“Da su nabavljeni najbolji respiratori, ovo je i dalje krivično djelo”, zaključio je Hukeljić. Također, za kraj je uputio nekoliko riječi direktno sudskom vijeću, tj. da, prilikom pregledanja dokaza, njima pristupi isključivo hronološki – kako bi imali pravi uvid – i da budu svjesni da Tužilaštvo BiH sve tvrdnje nije moglo, odnosno “nije bilo moguće” potkrijepiti dokazima.

Sudija Branko Perić zakazao je iznošenje riječi odbrane Fadila Novalića za sljedeću srijedu, 22. februar, s početkom u devet sati.

Idina vrh