TRIVIĆ UVJERENA U POBJEDU ZA GRADONAČELNICU: “Stanivuković je ucijenjen čovjek”

17/06/2024
minuta čitanja

“Računam i trudiću se da dobijem podršku prije svega Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića i Srpske demokratske stranke kao kandidat Narodnog fronta za gradonačelnika Banjaluke”, poručila je u intervjuu za Srpskainfo predsjednica NF, Jelena Trivić koja dodaje da su pregovori sa ove dvije stranke u toku.

– Ubijeđena sam da uz iskrene opozicione stranke, SDS, Lista za pravdu i red, Narodni front i Pokret Banjaluka zove Saše Lazića, te naravno uz podršku građana Banjaluke možemo da pobijedimo dva režima, onaj na republičkom nivou kojeg predstavlja Dodik i ovaj mali gradski režim kojeg predvodi Stanivuković, a koji jeste pod Dodikovim šinjelom.

Suštinski, ja sam ubijeđena da ću bez većih problema pobijediti Stanivukovića, kao i rezervnog kandidata SNSD, Nikolu Šobota. Moj optimizam je zasnovan na činjenicama, a ponašanje Stanivukovića i njegovih satrapa ukazuje na njihov strah od izbornog poraza.

Gradonačelnik Draško Stanivuković ranije je izjavio kako posjeduje istraživanje javnog mnjenja u Banjaluci koje pokazuje da on ima i dalje “ogromnu” podršku građana. Da li je Narodni front radio neko istraživanje javnog mnjenja?

Radili smo istraživanja javnog mnenja za svoje potrebe i nemamo potrebu da sa tim javno mašemo. Naše je da radimo i pobijedimo, što ćemo i učiniti, a ne da spinovima poput Stanivukovića stvaramo lažnu sliku. Ako je Stanivuković toliko siguran u svoju pobjedu zašto iz dana u dan spinuje javnost o svojoj navodnoj podršci.

Za vašu informaciju, moja prednost ispred Šobota varira između pet i deset odsto, a Šobot je, prema našim istraživanjima, ali i drugim ispitivanjima javnog mnjenja, prestigao Stanivukovića, koji je tek treći. I treći će i ostati i nakon oktobra, ma šta činio.

Svima u Banjaluci je jasno da je Draško Stanivuković ucijenjen čovjek i da ga Dodik drži u šaci. Međutim, građani Banjaluke ne treba da budu taoci nekakvog snimka niti bilo čega sličnog.

Pojedini građani Banjaluke protestuju i potpisuju peticiju vezano za regulacione planove u gradu. Da li smatrate problematičnim pojedine regulacione planove i da li ćete podržati građane koji se bune protiv njih?

Građane sam već podržala javno i saopštila sam da ću kao budući gradonačelnik zaustaviti opštu betonizaciju Banjaluke. Odbornici i drugi predstavnici Narodnog fronta bili su prisutni na tim javnim okupljanima i javno su podržali mještane, ne samo prisustvom nego i potpisivanjem peticija. Smatram da je betonizacija Banjaluke u mandatu Stanivukovića toliko uzela maha, da je moja pobjeda ne samo politički imperativ, nego i imperativ kako bismo sačuvali Banjaluku od tajkuna kojima je Stanivuković podređen. Okosnica mog programa biće usvajanje Urbanističkog plana nakon 50 godina. To nije htio da uradi ni bivši gradonačelnik, ni oni prije njega, a ni Stanivuković, upravo da bi kroz regulacione planove mešetarili građevinskim zemljištem.

Gradski odbor PDP je u više navrata javno prozivao Narodni front i vas tražeći da otkrijete odakle se stranka finansira obzirom da niste parlamentarna stranka. Da li ćete im odgovoriti?

Svi odgovori na tu temu nalaze se na zvaničnoj internet stranici Centralne izborne komisije gdje smo podnijeli sve zakonom predviđene finansijske izvještaje. Gradski odbor PDP i Draško Stanivuković treba da odgovore na brojna pitanja vezano za betonizaciju grada, broj zaposlenih u Gradskoj upravi kojih, prema nezvaničnim informacijama ima oko 1.000, a na početku mandata je bilo ispod 800, mobing nad radnicima, kriminal koji se odvija kroz regulacione planove i zamjene parcela, građenje bez građevinskih dozvola, i niz drugih pitanja za koje će račun morati položiti građanima, a ne Narodnom frontu.

Takođe, treba da odgovore zbog čega koriste sredstva grada za preuranjenu kampanju svog predsjednika gradskog odbora Stanivukovića i da li su svjesni da je, na primjer, potpisivanje besplatnih karata za penzionere, koje im se daju u ime grada, a ne u ime Stanivukovića, koji ih potpisuje, krivično djelo?

Takođe, Stanivuković treba da odgovori zašto je Vodovod pred kolapsom, zašto je na čelo tog javnog preduzeća postavio ginekologa Aleksanra Zolaka; zašto njegovog najbližeg saradnika Nebojšu Drinića zovu Drina-trećina; otkud u Stanivukovićevom kabinetu Adriana Basara koja je bila direktorica Asocijacije legalnih priređivača igara na sreću, a on se navodno bori protiv kladionica; posebno treba da odgovori na pitanje da li je njegova najbliža saradnica Milada Šukalo bila na listi Stranke za BiH koja se zalaže za ukidanje Republike Srpske; otkud svi ostali Tadići i Kresojevići oko njega, a on sam ih je nazivao najpogrdnijim imenima i prijetio da će, na primjer Kresojevića, prijaviti organima gonjenja? Zašto to nije učinio? I zašto u njegovom najbližem okruženju nema niko iz redova opozicije, već su to mahom osobe koje su iz redova SNSD i drugih stranaka vlasti?

U koliko lokalnih zajednica će narodni front imati svoje kandidate za (grado)načelnike na predstojećim lokalnim izborima?

Za sada u 6 – Banjaluka, Gradiška, Šipovo, Jezero, Bratunac i Rudo. U nekim lokalnim zajednicama se još vode pregovori između opozicionih stranaka, predaja kandidatura je do 8. jula.

Ovih dana vodi se žestoka rasprava oko deklaracije koja je usvojena na Svesrpskom saboru, da li ćete glasati za nju u NSRS ako u njoj ne bude preformulisan 9. januar kao Dan Republike?

Ne možemo prihvatiti da se ukine 9. januar kao Dan Republike. Ništa drugo u Deklaraciji nije sporno, osim tog dijela, potpuno je normalno da Srbi ma gdje živjeli proslavljaju Sretenje kao Dan Državnosti svoje matice, ali 9. januar mora ostati Dan Republike i nastojaćemo da se Deklaracija do dolaska u Narodnu skupštinu u tom smislu izmijeni.

Iza Dodikove galame ostaje pusta RS

Naravno, ostaje mogućnost i amandmanskog djelovanja tokom zasjedanja kako bi 9. januar ostao Dan Republike.

Kako gledate na tvrdnje predstavnika vladajuće koalicije kako Dan Republike nije ukinut već je to “spin” opozicije”?

Oni kad naprave glupost, kao sa tvrdnjom da će na izbore izaći samo po Dodikovom izbornom zakonu, pa to ne bude tako, nego se prijave na izbore po pravilima koje je utvrdila Centralna izborna komisija, odnosno po Izbornom zakonu koji je nametnuo Šmit, onda im je kriva opozicija. Kad god naprave glupost, kriva je opozicija. Takvo djelovanje je ispod svakog političkog nivoa.

Milorad Dodik ponovo priča o samostalnosti Republike Srpske i referendumu, da li vjerujete da je ovaj put ozbiljan?

Ne vjerujem. Njemu nije ostalo ništa drugo nego da zamajava javnost. Jedan dan je nezavisna, jedan dan se mirno razdružuje, jedan dan je samostalna unutar dejtonske BiH, a za sve to vrijeme ukida 9. januar čime de fakto provodi odluku Ustavnog suda BiH o Danu Republike, povlači Zakon o nepokretnoj imovini i ispunjava želje stranaca. To je Milorad Dodik. Iza njegove galame ostaje pusta Republika Srpska.

Izjavili ste nedavno da je krajnji cilj Milorada Dodika ukidanje Republike Srpske. Na čemu bazirate te svoje tvrdnje?

Na ovom što sam prethodno rekla. Koju nadležnost je vratio? Nijednu. Koliko ih je prenio? Mnogo. Sad smo došli do ukidanja Dana Republike i galame oko imovine, a da nemamo Zakona o nepokretnoj imovini koji je povučen iz Skupštine. Jesmo li ekonomski bolji dio BiH? Jesmo li barem ublažili negativne demografske trendove? Kakvo nam je stanje u javnim preduzećima? Kakvo nam je zdravstvo? I na kraju koliko nas je uopšte ostalo u Republici Srpskoj? Kada svako sam sebi odgovori na ova pitanja vidjeće da je pod Dodikovom vlasti Republike Srpske sve manje.

Kako je prošla saga oko 19,5 miliona dolara koje ste navodno dobili od SAD pred prošle opšte izbore kako biste “srušili” Milorada Dodika?

Pa svi znaju da je to laž. Žalosno je da je ta laž pročitana na početku Dnevnika 2 na Radio-televiziji Republike Srpske, televizije koja bi trebalo da bude servis svih građana, a ne servis vladajuće kaste. Naravno da niko nije povjerovao u to, ali to pokazuje njihov nivo odnosa spram političkih protivnika koje etiketiraju na raznorazne načine ne bi li prigrabili neki jeftini politički poen. Nisu prigrabili ništa.

Da li ste ikoga tužili zbog toga s obzirom da su vijest prenijeli pojedini mediji bliski vladajućoj koaliciji, a iste optužbe je ponovio i Milorad Dodik?

Podnijela sam tužbu za klevetu, tada kleveta nije bila u Krivičnom zakoniku, protiv ATV, RTRS i još jednog medija koji je to prenio, ali to sve jako sporo ide. Tužbu za klevetu protiv Dodika nisam podnijela. Ne očekujem mnogo od pravosuđa dok god su institucije zarobljene od strane aktuelnih političkih struktura.

Opoziciji se često lijepi etiketa izdajnika i plaćenika stranih ambasada, da li u svakodnevnoj komunikaciji sa građanima imate problem zbog tih etiketiranja i kako oni reaguju na to?

Nikada, ali baš nikada mi to niko nije rekao na ulici, u marketu, u pošti, u banci, a često se krećem sama ili sa porodicom. Oni koji podržavaju moj politički rad često me zaustavljaju, stanu i porazgovaraju,  ali da sam imala bilo kada neku neprijatnost od građana zbog tih lažnih etiketa, zaista nisam. Građani su svjesni da su to najobičnije laži koje dolaze iz režima.

Izvor: srpskainfo.com

Idina vrh