Trump vodi u anketama javnosti za republikanskog predsjedničkog kandidata

19/07/2023
1 minuta čitanja

Donald Trump dominira u nadmetanju za predsjedničku nominaciju Republikanaca u američkim izborima s podrškom od 47 posto unutar svoje stranke,…

… znatno iznad 19 posto podrške za guvernera Floride Rona DeSantisa, pokazala je nova anketa Reuters/Ipsosa.

Sedmodnevna anketa završena u ponedjeljak pokazuje da je Trump, koji je bio predsjednik od 2017. do 2021. godine, dobio na podršci u odnosu na junsku anketu Reuters/Ipsosa kada je uživao podršku 43 posto Republikanaca.

Ostatak republikanskih kandidata zaostaje dosta za dvojicom vodećih kandidata, a prvi među njima je Vivek Ramaswamy, bivši izvršni direktor biotehnologije, s devet posto republikanske podrške u anketi, koga slijedi bivši potpredsjednik Mike Pence koji ima sedam posto podrške.

Ramaswamy, koji je imao samo tri posto podrške u anketi Reuters/Ipsosa provedenoj u junu, ulaže značajne svote vlastitog novca u promociju svoje kandidature. U subotu je otkrio da je svojoj predizbornoj kampanji pozajmio oko 15 miliona dolara.

Anketa Reuters/Ipsos, među 4.414 odraslih širom zemlje putem interneta, pokazala je tijesnu utrku na općim izborima u novembru 2024. ako se Trump suoči s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom, koji traži reizbor i ne očekuje se da će se suočiti s ozbiljnom konkurencijom za nominaciju svoje stranke.

Biden vodi pred Trumpom s 37 naprema 35 posto podrške u hipotetičkom glasanju, dok je preostalih 28 posto kazalo da nisu sigurni koga da izaberu ili bi glasali za nekog drugog ili za nikoga.

Ni Bidena ni Trumpa ne vole mnogo ljudi van njihovih stranaka. Samo 31 posto nezavisnih glasača ima pozitivno mišljenje o Trampu, a 32 posto isto tako misli o Bidenu.

S 80 godina, Biden je najstariji američki predsjednik koji je ikada sjedio u Bijeloj kući, a 63 posto demokrata u anketi se složilo s izjavom da je prestar za rad u vladi. Trideset sedam posto se nije složilo.

Ipak, Biden vodi u demokratskoj konkurenciji čak i više nego što Trump vodi među Republikancima, sa 63 posto podrške demokrata u poređenju s 15 posto za aktivistu protiv vakcine Roberta F. Kennedyja Jr.

Rezultati ankete su imali interval vjerodostojnosti, mjeru preciznosti, od oko 2 procentna poena u oba smjera.

Idina vrh