Tunis ove godine izvukao iz mora 901 utopljenog migranta

27/07/2023
1 minuta čitanja

Sjevernoafrička zemlja suočava se s rekordnim valom migracija i čestim potonućima brodova s migrantima iz subsaharske Afrike koji su plovili prema italijanskim obalama

Tuniska obalna straža izvukla je iz mora 901 utopljenog migranta u prvoj polovini ove godine, rekao je u ministar unutrašnjih poslova Kamel Feki, upozoravajući na neviđen broj žrtava na obalama te zemlje.

Sjevernoafrička zemlja suočava se s rekordnim valom migracija i čestim potonućima brodova s migrantima iz subsaharske Afrike koji su plovili prema italijanskim obalama, piše Reuters, prenosi Hina.

Tunis je zamijenio Libiju kao glavno polazište za ljude koji bježe od siromaštva i sukoba u Africi i na Bliskom istoku u nadi za boljim životom u Evropi.

Migracijska kriza bez presedana

Feki je u parlamentu rekao da je među 901 pronađenim tijelom 36 Tunižana i 267 stranih migranata, dok je identitet ostalih nepoznat.

Većina brodova s migrantima polazi s obale južnog tuniskog grada Sfaxa. Plovilima upravljaju trgovci ljudima, što je dovelo do migracijske krize bez presedana za Tunis.

Oko 75.000 migranata brodovima je stiglo do Italije do 14. jula, u odnosu na oko 32.000 u istom razdoblju prošle godine, pokazuju službeni podaci. Više od polovine došlo je iz Tunisa.

Idina vrh