Turković i Podžiću uručen dokument ‘Strateški kompas za sigurnost i odbranu’

13/04/2022
1 minuta čitanja

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i ministar odbrane BiH Sifet Podžić, sastali su se danas s ambasadorima Evropske unije u Bosni i Hercegovinu te razgovarali o usvajanju akcijskog plana za jačanje sigurnosne i obrambene politike Evropske unije “Strateški kompas za sigurnost i odbranu”. 

Delegaciju EU su, na sastanku u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH, predvodili šef Delegacije EU Johan Sattler te ambasadorica Francuske Christine Toudic.  

Oni su, zajedno s ambasadorima i diplomatama ostalih država članica EU uručili strateški dokument bh. zvaničnicima te istakli njegov značaj u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu kao i velikih geopolitičkih promjena.  

Ambasador Sattler je još jednom istaknuo značaj odluka o usaglašavanju vanjske i odbrambene politike BiH sa zajedničkom vanjskom i odbrambenom politikom EU, te je naglasio da se i na ovaj način potvrđuje da Evropska unija čvrsto stoji iza obećanja da BiH i države regije imaju perspektivu članstva.  

Kako je tokom sastanka naglašeno, cilj „Strateškog kompasa“ jeste da EU postane snažniji i sposobniji pružatelj sigurnosti kako bi bila u stanju zaštititi svoje građane i građanke i doprinijeti međunarodnom miru i sigurnosti. Strateškim kompasom povećat će se strateška autonomija EU i sposobnost saradnje s partnerima.  

Tokom sastanka je istaknuto da jačanje evropske odbrambene sposobnosti ne znači bilo kakvo umanjenje značaja ili aktivnosti Sjevernoatlantskog saveza (NATO).  

Također, razgovarano je i o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini te je još jednom pružena podrška izvršnom mandatu misije Althea u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Sarajevodanas/FENA

Idina vrh