U Afganistanu ubijeno troje španskih turista: Prvi slučaj napada na strane turiste od povratka talibana na vlast

18/05/2024
1 minuta čitanja

U Kabulu je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova kazao da je četvero osumnjičenih uhapšeno

Španski i afganistanski službeni izvori su objavili da su troje španskih turista i Afganistanac ubijeni iz vatrenog oružja u Bamjanu, gradu u centralnom dijelu Afganistana. Riječ je o prvom napadu na strane turiste u Afganistanu od povratka na vlast talibana u avgustu 2021.

– Troje stranaca i jedan Afganistanac su ubijeni, a četiri stranca i troje Afganistanaca je ranjeno u napadima iz vatrenog oružja – rekao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Abdul Matin Kani, ne pojasnivši stoji li iza napada jedna ili više osoba.

U Madridu, izvor iz Ministarstva vanjskih poslova objavio je da su troje ubijenih stranaca Španci.

– Troje Španaca ubijeno je i najmanje jedan ranjen u pucnjavi u Afganistanu – rekao je taj izvor koji je želio ostati neimenovan. Dodao je da Ministarstvo nastoji razjasniti što se dogodilo, pomoći povrijeđenima i kontaktirati porodice.

Premijer Španije Pedro Sanchez rekao je da je šokiran ubistvom španskih turista i dodao da prati situaciju.

U Kabulu je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova kazao da je četvero osumnjičenih uhapšeno. Bolnički izvori kazali su da su četvero povrijeđenih državljani Norveške, Australije, Litvanije i Španije. Još uvijek nije poznato koji je bio motiv napada.

Bamjan je glavno turističko odredište u Afganistanu u kojem se nalazi i dio pod zaštitom UNESCO-a.

Prethodni tekst

Bećirović i Komšić putuju u New York 20. maja, prisustvovati će glasanju o rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Sljedeći tekst

SDA izbacila Fejzića iz stranke jer “razbija bošnjačko jedinstvo”: Sada ga podržavaju u borbi za poziciju načelnika Srebrenice

Idina vrh