Bh. kompanija koja ima dozvolu za izvoz: U EU je otišlo 10 miliona jaja

05/08/2023
1 minuta čitanja

Stabilizacija proizvodnje u sektoru živinarstva uticala je na pad cijene jaja i do 20 posto u RS-u u odnosu na početak godine, ali i omogućila jedinom domaćem izvozniku iz BiH da na tržište Evropske unije plasira oko 10 miliona komada ove značajne namirnice

Rekao je ovo Predrag Miličić, vlasnik i direktor jedine kompanije iz BiH koja ima dozvolu za izvoz jaja Agreks iz Donjeg Žabara.

Istakao je da su prvi kamioni sa jajima namijenjenim preradi ove godine otišli sredinom februara.

– Šest mjeseci prije toga uopšte nije bilo izvoza jaja ni u zemlje regiona, kao ni na tržište EU, jer su proizvođači prioritet u snabdijevanju dali potrošačima u RS-u i FBiH, rekao je Miličić.

Dodao je da su zadovoljni ostvarenim rezultatima iako je u drugom dijelu jula i početkom augusta taj izvoz nešto slabiji.

– Jaja B kategorije, namijenjena industrijskoj proizvodnji, izvozili smo fabrikama u Hrvatskoj i Italiji, a imali smo i jednu pošiljku za češkog partnera, rekao je Miličić.

Naveo je da im izvoz obezbjeđuje stratešku prednost nad konkurencijom jer na tržište BiH i regiona, odnosno zemalja CEFTA plasiraju jaja stara maksimalno 3-4 dana.

– U zemlje regiona izvozimo konzumna jaja, ali se radi o manjim količinama, kazao je Miličić.

Kada je riječ o izvozu konzumnih jaja na tržište EU, Miličić kaže da su pregovori trenutno u fazi mirovanja.

– Željeli smo ponovo intenzivirati tu priču, pokrenuti određene aktivnosti sa vlastima entiteta i na nivou BiH, ali veterinarske službe su okupirane problemima koje je prouzrokovala afrička kuga svinja tako da su naši zahtjevi na čekanju. Za nas je ključan izvoz konzumnih jaja na inotržište, jer plasmanom samo jaja za industrijsku preradu mnogo gubimo, naveo je Miličić.

Idina vrh