U Kantonu Sarajevo od jučer pogoršan kvalitet zraka

18/08/2023
1 minuta čitanja

U Kantonu Sarajevo od jučer je pogoršan kvalitet zraka, a povećanje koncentacija čvrstih PM 10 čestica zabilježeno je na većini mjernih stanica

Dominantni razlog je specifična meteorološka slika koju karakteriše jača temperaturna inverzija, ne tako česta tokom ljeta, uz odsustvo vjetra, te utjecaj lokalnih izvora zagađenja, kao što su saobraćaj i izvođenje građevinskih radova.

S obzirom da je u Kantonu Sarajevo saobraćaj u ovom dijelu godine ključni izvor emisija zagađujućih materija u zrak, što je dokazano i brojnim mjerenjima i istraživanjima, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS je u prethodnom periodu pokrenulo više aktivnosti s ciljem redukcije štetnih emisija iz saobraćaja.

Jedna od njih je i mjerenje izduvnih gasova na cestama KS, te izrada Studije u saradnji sa stranim konsultantima, čiji su zaključci i preporuke dostavljeni na provedbu svim nadležnim organima i institucijama iz oblasti saobraćaja u BiH.

Kroz provedena mjerenja izduvnih gasova i stručnu analizu konstatovana su drastična odstupanja kvaliteta sarajevskog voznog parka u odnosu na evropske.

Ocjena struke je da buduće mjere smanjenja štetnih emisija iz saobraćaja, između ostalog, trebaju biti usmjerene ka poboljšanju regulative i prakse u oblasti saobraćaja, kontrole izduvnih gasova prilikom tehničkih pregleda vozila, kao i kontrole kvalitete goriva.

Prema najavama iz FHMZ, slična sitacija bi se mogla zadržati i u naredna dva dana, iako postoji mogućnost kratkotrajnih poboljšanja kvaliteta zraka, usljed povremenih pljuskova.

Iz Ministarstva apeluju i na izvođače građevinskih radova da se pridržavaju propisanih mjera na adekvatnom održavanju gradilišta, te pojačaju aktivnosti na smanjenju emisija prašine, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Idina vrh