U Rusiji zbog mobilizacije veliki porast broja sklopljenih brakova

24/10/2022
1 minuta čitanja

Nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio djelimičnu mobilizaciju u ovoj zemlji zbog agresije na Ukrajinu, u pojedinim regijama je došlo do porasta broja vjenčanja i za 65 posto.

Moscow times nezavisni ruski medij na engleskom jeziku prenio je priču o mladima koji su zbog mobilizacije odlučili da se vjenčaju.

Anastasia i Oleg odlučili su se vjenčati u trenutku kada je Oleg primio poziv u vojsku.

“Već smo počeli planirati vjenčanje, ali kad smo čuli vijesti o mobilizaciji, odmah smo se odlučili vjenčati”, rekla je Anastasia.

Za neke je parove rizik od smrti u Ukrajini iskristalizirao njihove namjere jedno prema drugome. Za druge je formaliziranje njihove veze način da dobiju pristup beneficijama, uključujući besplatan javni prijevoz i isplate za djecu, koje su obećane porodicama vojnika, kao i odštetu od preko 5 miliona rubalja (81.443 dolara) u slučaju pogibije.

“Imala sam pomiješane emocije, bilo je vrlo radosno, ali u isto vrijeme bilo je vrlo čudno slaviti događaj bez naše obitelji i roditelja”, rekla je 20-godišnja Anastasia o ceremoniji koju je par održao u vojnoj bazi u Central Rusija.

Mobiliziran dan nakon što je Putin proglasio “djelomičnu” mobilizaciju za rat u Ukrajini 21. septembra, Oleg je već služio vojsku u vrijeme njihova vjenčanja.

Iako nema dostupnih nacionalnih podataka o brakovima u Rusiji, dokazi s društvenih medija i iz različitih regija sugeriraju da je broj vjenčanja porastao od objave mobilizacije.

Idina vrh