U solarnom energetskom preokretu na Balkanu učestvuje i Bosna i Hercegovina

23/08/2023
1 minuta čitanja

Očekuje se da će sve zemlje jugoistočne Evrope (SEE) udvostručiti svoje solarne kapacitete, dok će hidroenergija vjerovatno ostati glavni obnovljivi izvor energije u regiji, objavila je nizozemska korporativna konsultantska firma Solarplaza International

Solarna energija postigla je značajan napredak u državama jugoistočne Evrope, s udjelom od 14,1 posto u ukupnom kapacitetu obnovljive energije u regiji na kraju 2022. godine, što je porast u odnosu na 10,1 posto u prethodnoj godini, navodi Solarplaza International u izvršnom sažetku pripremljenih materijala uoči njihove konferencije Solarplaza Summit Balkans, koja predstavlja pregled regionalnog balkanskog solarnog fotonaponskog (PV) tržišta 2023.

Bugarska je najdominantnije tržište u regiji, koje također uključuje Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, s kumulativnim PV kapacitetom od dva GW do kraja 2022. godine, navode iz Solarplaze.

Albanija se u potpunosti oslanja na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dok Hrvatska i Crna Gora imaju drugi i treći najveći udio obnovljive energije u ukupnoj proizvodnji električne energije – od 63 posto odnosno 52 posto. S druge strane, Kosovo ima mješavinu električne energije s najvećim udjelom ugljika u relativnom smislu s udjelom obnovljive energije od samo 6,3 posto.

Do kraja 2022. godine fosilna goriva činila su više od 53 posto proizvodnje električne energije u zemljama JIE, dok su obnovljivi izvori energije činili 32,7 posto ukupne proizvodnje, prema Solarplazi.

Prethodni tekst

Odbojkašice BiH nakon Eura ostale i bez kapitenke, oprostila se Anđelka Radišković

Sljedeći tekst

Vozač romobila udario pješakinju na Alipašinom Polju, intervenisala Hitna pomoć

Idina vrh