U toku finalni pregovori prodaje maglajskog Natron-Hayata kompaniji iz Njemačke

02/11/2022
1 minuta čitanja

Maglajska kompanija Natron-Hayat uskoro bi mogla imati novog vlasnika. Vlasnici iz Turske na prodaju su se odlučili zbog otežane nabavke sirovina, a novi vlasnik bi, kako saznajemo, trebao biti iz Njemačke.

Iako je cijena papira na tržištu 200 posto veća nego je to bilo proteklih godina, vlasnici iz Turske se nalaze u problemu snabdijevanja sirovinom (drvetom) koja je potrebna za proizvodnju. Dok je tržište Evrope poljuljano stanjem u Ukrajini, u BiH se u posljednje vrijeme velika količina drveta troši na proizovdnju peleta i drvenog ogrjeva.

Već nekoliko mjeseci traju pregovori s potencijalnim kupcem iz Njemačke koji iza sebe ima veći broj firmi i zatvoren krug proizvodnje te im stanje ne tržištu ne predstavlja veći problem.

Pregovori još uvijek traju, a trebali bi biti završeni u narednih nekoliko dana. Turski vlasnici su nedavno odbili i kupce iz Rusije kojima nisu htjeli prodati kompaniju, a razlog odbijanja ove poslovne saradnje nije poznat.

Inače poslovanje kompanije Natron-Hayat godinama nije bilo u krizi, plaće radnika su dobre, a nedavno im je isplaćeno i 1.080 KM jednokratne pomoći.

U svakom slučaju, ukoliko pregovori budu uspješni ili ne, proizvodnja u BiH ostaje, a više informacija bit će poznato narednih dana.

Idina vrh