Učenici Druge gimnazije najbolji na kantonalnom takmičenju iz matematike 

14/03/2022
minuta čitanja

Učenici Druge gimnazije u Sarajevu su ostvarili najbolje rezultate na kantonalnom takmičenju iz matematike, saopćili su iz ove obrazovne ustanove.Takmičenje je održano 10. marta u Međunarodnoj srednjoj školi Richmond Park. Iz Druge gimnazije su poručili da je nastavljen niz uspjeha na ovom takmičenju te da je su posljednji rezultati najbolji do sada.

Kako su naveli, đaci su ponovili prošlogodišnji uspjeh osvojivši ubjedljivo prva mjesta u sva četiri razreda, ali je on utoliko značajni, jer su osvojili skoro sva mjesta kojima se plasira na entitetsko takmičenje.

Drugu gimnaziju su predstavljala 34 učenika za šta su istakli da je to značajno veći broj učenika nego prošle godine, kada je svaka škola mogla zbog epidemioloških mjera poslati tri učenika po razredu.

“Toliki broj učesnika iz naše škole je bio moguć zahvaljujući fenomenalnim prošlogodišnjim rezultatima”, poručili su iz Druge gimnazije.

Ova škola je u konkurenciji prvog razreda osvojila 10 od prvih 12 mjesta. Benjamin Mujkić je, kako su naglasili, osvojio prvo mjesto s maksimalnim brojem bodova. Drugo i treće mjesto osvojili su Sara Smajić iz Međunarodne srednje škole Richmond Park i Filip Krišić iz Katoličkog školskog centra sveti Josip.

Učenici Druge gimnazije su u konkurenciji drugog razreda bili od četvrtog do 12. mjesta – Faruk IbrahimovićAbdullah FehratbegovićAjša BorovinaInes JozićVedad KozicaIsa Švrakić. Na diobi 10. mjesta bili su Arif Begić i Fatih-Efe Memišević, a 12. je bila Amina Devedžija.

Ova srednja škola je u konkurenciji drugog razreda osvojila prva četiri mjesta. Ilma Čeljo je odbranila prošlogodišnju titulu kantonalnog prvaka, kako su naveli, ostavivši konkurenciju daleko iza sebe. Asja Ćatić je osvojila drugo mjesto, a Emina Hasanbegović treće. Kako su saopćili, Ahmedu Spahiću je treće mjesto izmaklo za jedan bod. Naida Gavranović osvojila je 7. mjesto.

U konkurenciji trećeg razreda su osvojili prvih šest mjesta snašavši se, kako su istakli u Drugoj gimnaziji, veoma dobro na zadacima koji su bili veoma izazovni. Ervin Macić je osvojio prvo mjesto, Emira Ibrahimović drugo, Admir Zatega treće, a zatim slijede Mirnes Fehrić i Asja Rahmanović na diobi četvrtog mjesta te Armin Kadić na šestom mjestu.

“Posebna dominacija viđena je u konkurenciji četvrtog razreda. Sjajna generacija na odlasku je osvojila prvih devet mjesta, a preostali 21 učesnik u zbiru je osvojilo manje bodova nego što su zajedno prvoplasirani Boris i devetoplasirana Ajla. Prvo mjesto i svoju četvrtu titulu kantonalnog prvaka zaredom je osvojio Boris Stanković sa maksimalnih 100 bodova. Čak tri od četiri titule kantonalnog prvaka osvojio je sa maksimalnim brojem bodova postavivši tako rekord, koji sada čeka na Benjamina (Benjamina Mujkića, op.a.) da ga obori. Haris Imamović je bio drugi, a Adi Hujić treći. Od četvrtog do devetog mjesta redom su se plasirali Lamija BorovinaEsma MašićImana AlibašićNaida PuriševićBasar Čarovac i Ajla Hasanbegović“, obrazložili su u Drugoj gimnaziji.

Na entitetsko takmičenje direktno se plasiralo po pet prvoplasiranih učenika iz svakog razreda. Od 20 učenika iz Kantona Sarajevo koji su izborili direktan plasman, njih 17 je iz Druge gimnazije Sarajevo.

“Nadamo se da će i ostatak ekipe, kome je malo falilo za ulazak u prvih pet dobiti priliku da plasman na federalno takmičenje izbori zahvaljujući broju bodova ili kroz kvalifikaciono takmičenje, jer će i tamo sigurno biti u konkurenciji za vrhunske rezultate”, naglasili su.

Naglašeno je da su ovi rezultati plod kontinuiranog rada, koji se najviše ogleda kroz Klub matematike.

“Iza činjenice da je postala konstanta da dominiramo na takmičenjima na svim nivoima stoje sati i sati vrijednog rada. Predavanja na Klubu koordiniraju profesori Amar Bašić i Emir Kalajdžija, a ove godine veliki doprinos dali su i učenici Boris Stanković, Ervin Macić, Adi Hujić i Haris Imamović”, dodaju.

Voditelji Kluba, profesori Bašić i Kalajdžija su oduševljeni postignutim rezultatima i istakli su da vjeruju da je ovo tek uvod u uspješnu takmičarsku sezonu u kojoj će, kako su izjavili, učenici zablistati na federalnom, državnom i međunarodnom nivou.

Idina vrh