Ukidaju se akcize, gorivo jeftinije do 40 feninga

09/03/2022
1 minuta čitanja

Prijedlog zakona kojim se na šest mjeseci ukidaju akcize u BiH usvojen je sa 31 glasom za, bez glasova protiv i jednim suzdržanim.

Gorivo bi sada trebalo biti jeftinije za 35 do 40 feninga.

“Predstavnički dom ukinuo akcize na gorivo. Hvala svima na podršci. Pozvali smo Dom naroda da odmah zakaže sjednicu i potvrdi odluku. Pozivam sve na solidarnost, a institucije na odgovoran rad kako bi prebrodili ova ekonomski teska vremena. Idemo dalje”, napisao je jedan od predlagača Saša Magazinović.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je ranije zahtjev poslanika: Saše Magazinovića, Nermina Nikšića, Nade Mladine i Zukana Heleza da Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini razmatra po hitnom postupku.

Klub poslanika SDP-a BiH je u proceduru uputio izmjene ovog zakona kojim se, kako su naveli, smanjuju cijene goriva za iznos od 30 do 45 pfeninga po litru.

– Kako bi pomogli građanima i privredi u doba rastuće inflacije, predlažemo promjenu člana 17. spomenutog Zakona koji se odnosi na naplatu akciza na način da iznos akciza bude 0 KM – naveli su iz SDP-a.

Idina vrh