Uklonjene fotografije pripadnika Vojske RS-a iz dvorišta kuća na putu ka Potočarima

11/07/2022
1 minuta čitanja

Prije nekoliko dana, uoči obilježavanja godišnjice genocida, na putu koji iz Bratunca vodi ka Memorijalnom centru Potočari postavljene su fotografije pripadnika Vojske RS-a. Večeras su fotografije uklonili radnici komunalnog preduzeća.Srđan Rankić, načelnik općine Bratunac prije dva dana je kazao da se radi o fotografijama ubijenih i poginulih srpskih vojnika i civila tokom rata u BiH.

Nedugo nakon postavljanja fotografija, policijski službenici u Bratuncu su u skladu sa zakonom naredili njihovo uklanjanje s magistralnog puta koji vodi prema Potočarima, nakon čega su fotografije prebačene na ograde privatnih dvorišta pored ceste

Nakon što je završena komemoracija i klanjana dženaza žrtvama genocida u Srebrenici te obilježena 27. godišnjica genocida, radnici komunalnog preduzeća iz Bratunca večeras su uklonili fotografije.

Danas je u Potočarima klanjana kolektivna dženaza za još 50 žrtava genocida, za čiji su ukop pronađenih posmrtnih ostataka saglasnost dali članovi porodica.Očigledno je da je postavljanje fotografija za cilj imalo isključivo provocirati žrtve genocida u Srebrenici, jer da to nije slučaj, i da se na nešto htjelo uputiti ili pozvati, zašto bi one bile postavljene uoči te uklonjene odmah nakon što je završeno obilježavanje 27. godišnjice genocida!?

Idina vrh