Ukrajina proglasila veliku pobjedu, tvrde da su oslobodili cijelu Kijevsku regiju

02/04/2022
1 minuta čitanja

Zamjenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar objavila je na društvenim mrežama da su ukrajinske snage ponovo zauzele cijelu Kijevsku regiju.Ona je u posljednjem ažuriranju danas napisala “Irpin, Buča, Gostomel i cijela Kijevska regija oslobođeni su od osvajača”.

Ranije je savjetnik ukrajinskog predsjednika i vojni analitičar Oleksij Arestovič rekao da su ukrajinske trupe preuzele više od 30 gradova i naselja u Kijevskoj regiji.

Njihove tvrdnje nije bilo moguće nezavisno provjeriti, međutim i danas su vođene urbane bitke u Kijevskoj regiji, a i sama Rusija je najavila povlačenje iz ovog okruga nakon pregovora u Istanbulu.

Jedno od poprišta sukoba, sudeći po snimcima sa društvenih mreža, bila je i Buča, u kojem je ruska vojska prilikom povlačenja napravila užasne strahote. Kako je kazao savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, ulaskom u ovo predgrađe zatekli su srušene kuće, ubijene porodice i silovane žene.

Također, na društvenim mrežama su objavljeni mnogi uznemirujući snimci na kojima se vide mrtvi civili i sve ono o čemu govori savjetnik ukrajinskog ministra.

Sarajevodanas/FENA

Idina vrh