Ukrajina proglasila veliku pobjedu, tvrde da su oslobodili cijelu Kijevsku regiju

Zamjenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar objavila je na društvenim mrežama da su ukrajinske snage ponovo zauzele cijelu Kijevsku regiju.Ona je u posljednjem ažuriranju danas napisala “Irpin, Buča, Gostomel i cijela Kijevska regija oslobođeni su od osvajača”.

Ranije je savjetnik ukrajinskog predsjednika i vojni analitičar Oleksij Arestovič rekao da su ukrajinske trupe preuzele više od 30 gradova i naselja u Kijevskoj regiji.

Njihove tvrdnje nije bilo moguće nezavisno provjeriti, međutim i danas su vođene urbane bitke u Kijevskoj regiji, a i sama Rusija je najavila povlačenje iz ovog okruga nakon pregovora u Istanbulu.

Jedno od poprišta sukoba, sudeći po snimcima sa društvenih mreža, bila je i Buča, u kojem je ruska vojska prilikom povlačenja napravila užasne strahote. Kako je kazao savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, ulaskom u ovo predgrađe zatekli su srušene kuće, ubijene porodice i silovane žene.

Također, na društvenim mrežama su objavljeni mnogi uznemirujući snimci na kojima se vide mrtvi civili i sve ono o čemu govori savjetnik ukrajinskog ministra.

Sarajevodanas/FENA