Ususret presudi za “Respiratore”: Šta smo sve čuli tokom suđenja Novaliću i drugima

03/04/2023
minuta čitanja

KRATKI REZIME

35

Ususret presudi za “Respiratore”: Šta smo sve čuli tokom suđenja Novaliću i drugima

S. Š.

 105

Novalić sa braniteljicama Ninom Karačić Brković i Vasvijom Vidović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Novalić sa braniteljicama Ninom Karačić Brković i Vasvijom Vidović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

1 sat

FacebookMessengerTwitterEmailEmail

U srijedu će pred Sudom BiH biti okončan jedan od slučajeva koji će definitivno obilježiti jedan period iza nas, koji je privukao ogromnu pažnju javnosti i o kojem će se, bez obzira na svoj ishod, još dugo pričati. Riječ je naravno o aferi “Respiratori”.

Da li zbog osoba koja su u ovom predmetu optužene, da li zbog trenutka u kojem je došlo do činjenja krivičnih djela koja se optuženima stavljaju na teret, ovaj sudski predmet skoro tri godine je u fokusu dešavanja, propraćen raznim tumačenjima i pričama.

Prvooptuženi je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, drugooptuženi Fahrudin Solak – suspendovani direktor FUCZ-a, na optuženičkoj klupi je i Fikret Hodžić – vlasnik firme “Srebrena malina” i nekadašnji TV voditelj, kao i Jelka Milićević, dopredsjedavajuća premijera FBiH.

Njima se sudi kao organiziranoj grupi koja je u najtežim trenucima pandemije potrošila 10,5 miliona KM za nabavku 100 kineskih respiratora.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranja novca, krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenja službene isprave i povrede obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja.

Jelka Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Suđenje je otpočelo 24. februara 2021. godine i nakon dvije godine trajanja, svjedočenja desetine svjedoka, raznih “priča” koje su pratile ovaj predmet, u srijedu ćemo vidjeti konačni ishod.

Sami tok suđenja bio je izrazito zanimljiv, od svjedoka koji su odgovarali na pitanja odbrane i Tužilaštva BiH, a koji su bili uposlenici u Vladi FBiH, preko direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, doktora, inžinjera, pa do vlasnika kompanija iz Srbije i Crne Gore koje su indirektno bile uključene u nabavku spornih respiratora i koje su izvršile uvoz spornih respiratora.

Na jednom glavnom pretresu “prisustvovao” je i respirator, za koji je rečeno da je neinvazivni, odnosno da se ne može koristiti pri liječenju pacijenata koji su zaraženi koronavirusom.

O spornim respiratorima pisali su čak i inostrani mediji, pa je tako jedan naslov u Americi glasio “Respiratore koje mi bacamo u smeće vlasti u BiH nabavile po napuhanim cijenama”. Također, upravo zbog svoje nefunkcionalnosti, hiljade “Malina respiratora” uništeno je na Floridi jer nisu imali odobrenje za upotrebu.

Bilo kako bilo, tokom cijelokupnog sudskog procesa govorilo se o tome da li su respiratori funkcionalni ili ne, za šta je Sebija Izetbetović, kao svjedokinja rekla da su joj najdraži “Drager” respiratori ali da njih nije bilo moguće nabaviti, pa su tako dobri i oni koji su nabavljeni – a pokazali se kao neinvazivni.

Slično njenom svjedočenju, odbrane optuženih su i tokom glavnih pretresa, kao i na samom kraju procesa pri iznošenju završnih riječi, govorili o tome da su njihovi branjenici postupali isključivo u okviru svojih nadležnosti, bez ikakvih skrivenih ili kriminalnih namjera, a sve u skladu sa situacijom u kojoj su se našli – kao i cijela BiH – pandemija virusa za koji nisu znali ni tačno šta je niti koliko je opasan.

Solak je čak tokom iznošenja svojih završnih riječi rekao da nisu postupili onako kako jesu, bili bi optuženi što nisu ništa poduzeli.

Odbrane su također konstantno ciljale na tužitelje Tužilaštva BiH da rade po “nečijim” naredbama, smišljeno da njihove branjenike diskredituju i “zadovolje” želje javnosti i opravdaju medijske natpise, s obzirom da su tvrdili da je cijeli postupak proistekao upravo iz medijskog pisanja.

Tužitelji su na sve to odgovorili da je ovo “atipični predmet”, slučaj koji je nastao tako što je javna nabavka otpočela SMS porukom, slučaj u kojem je nabavku medicinske opreme izvršila kompanija koja se bavi uzgojem i preradom voća zaključujući da se takve stvari ne mogu opravdati time da smo se “našli u pandemiji”.

Sudsko vijeće u ovom predmetu čine Braco Stupar, Goran Radević i Branko Perić koji je predsjedavajući vijeća.

Bilo kako bilo, u srijedu, 5. aprila s početkom od devet sati, sudija Branko Perić će pročitati presudu za Fadila Novalića i još troje optuženih čime će ovaj kompleksni sudski postupak biti okončan.

Idina vrh