Veliki požar iznad Zenice prijeti kućama, vatrogasci i mještani gase nekontrolisanu vatru 

27/03/2022
1 minuta čitanja

Veliki požar izbio je u predvečernjim satima u mjestu Zmajevac iznad Zenice, a nakon nekoliko sati neuspješnog gašenja direktna je prijetnja kućama mještana.

Iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su nam kazali da je prijava o požaru došla oko 16 sati kada su na mjesto događaja na lokalitet uzvišenja Zmajevac iznad Zenice upućene vatrogasne ekipe, uposlenici šumarije i policija.

Nakon nekoliko sati gašenja vatrogasci nisu uspjeli staviti pod kontrolu vatru koja se veoma brzo proširila s jedne strane brda na drugu stranu zahvatajući i borovu šumu i već sada je samo nekoliko desetina metara od stambenih kuća.

Iz Vatrogasne jedinice Zenica su nam kazali da su ekipe na terenu te da se pokušava napraviti pojas, a u gašenje su uključeni i mještani čije se kuće nalaze u blizini požara te je pred njima veoma teška noć.

Prema informacijama mještana sve je počelo s niskim rastinjem s druge strane brda te se vatra proširili na borovu šumu zbog čega je veoma teško staviti pod kontrolu.

Pred vatrogascima i mještanima koji su se ili će se pridružiti gašenju požara je besana noć s obzirom da su brdovit teren i vjetar pogodni za širenje vatre.

Osim na ovom lokalitetu požari su aktivni i na planini Vepar kod Vranduka, u mjestu Palinovići nedaleko od Zenice te na još nekoliko lokacija gdje traje borba s vatrom nastalom uglavnom zbog nesavjesnih građana

Idina vrh