Veliki tehnološki giganti ne žele da ih Britanci kontrolišu i prijete napuštanjem tržišta

14/08/2023
1 minuta čitanja

Veliki tehnološki giganti poput Microsofta, WhatsAppa ili Amazona zaprijetili su napuštanjem Velike Britanije nakon što su u toj zemlji najavljene regulative koje su za ove kompanije “prelomna tačka” za odlazak

Britanske regulative koje su vrlo brzo osmišljene, a uskoro bi trebale stupiti i na snagu, nešto je zbog čega negoduju velike tehnološke kompanije. Velika Britanija želi usvojiti Zakon o internetskoj sigurnosti koji bi propisao pravila rada i visoke kazne kompanijama u slučaju kršenja te Zakon o digitalnom tržištu.

S obzirom na to da bi moć bila u regulatoru koji nadgleda konkurenciju u Velikoj Britaniji, tehnološke kompanije smatraju da je to previše slobode za jedno tijelo te da je tako ugroženo njihovo poslovanje.

Zakon o internetskoj sigurnosti, čije je usvajanje najavljeno na jesen, propisuje stroga pravila oko nadzora nad sadržajem na društvenim mrežama s ciljem zaštite djece. Za kršenje se određuju visoke finansijske kazne, ali i mjere zatvora za pojedinačne tehničke rukovodioce, ukoliko se kompanije ne povinuju pravilima.

Jedna klauzula koja se pokazala posebno kontroverznom je prijedlog da se šifrirane poruke, koje uključuju one poslane na WhatsAppu, mogu čitati i predati organima za provođenje zakona putem platformi na kojima se šalju, ako se smatra da postoji prijetnja po nacionalnu sigurnost ili s ciljem zaštite djece od rizika.

Dječija dobrotvorna organizacija opisala je šifrirane aplikacije za razmjenu poruka kao “prvu liniju” gdje se dijele slike zlostavljanja djece, ali se također smatra ključnim sigurnosnim alatom za aktiviste, novinare i političare.

WhatsApp, Proton i Signal su zaprijetili da će napustiti tržište Velike Britanije upravo zbog ovakvog zahtjeva iz novog zakona.

Prijedlog zakona o digitalnim tržištima također prolazi kroz parlament. Predlaže se da britanski regulator konkurencije odabere velike kompanije poput Amazona i Microsofta, da im da pravila kojih se trebaju pridržavati i odredi kazne ako to ne urade.

Microsoft je žestoko reagovao kada je Uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) odlučila da blokira kupovinu giganta video igrica Activision Blizzard.

“Ovdje postoji jasna poruka – Evropska unija je privlačnije mjesto za pokretanje posla od Ujedinjenog Kraljevstva”, bjesnio je izvršni direktor Bred Smit.

Idina vrh