Više od 1,7 miliona ljudi na mitingu Erdoanove AK Partije u Istanbulu

07/05/2023
1 minuta čitanja

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasat će po prvi put.

U nedjelju je na aerodromu “Ataturk” u Istanbulu održan miting vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) na kojem se okupilo više od 1.700.000 ljudi.

Skup je organiziran uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora koji se održavaju 14. maja.

Prisutnima na mitingu obratio se turski predsjednik i predsjednik AK Partije Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), koji je ujedno i kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima.

Brojni projekti

Erdoan je najavio brojne velike projekte u turskoj metropoli Istanbulu, uključujući “Veliki tunel Istanbula“.

– Velikim tunelom Istanbula dodatno ćemo obogatiti transport u gradu, povezujući 11 različitih željezničkih linija koje će dnevno koristiti 6,5 miliona građana – kazao je Erdoan te dodao:

– Implementiramo naš veliki projekat tunela u Istanbulu. Ovaj projekat će nakon Marmaraja i Euroazije biti treći tunel koji će proći ispod Bosfora.

Građani Turske 14. maja će glasati na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birat će između četiri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament.

Pravo glasa ima 64 miliona ljudi

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasat će po prvi put.

Aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdoan, potom Muharem Inče, Kemal Kiliđdarolu i Sinan Ogan, prema redoslijedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turske.

Birališta u nedjelju, 14. maja bit će otvorena od 8 do 17 sati po lokalnom vremenu, u 87 regija. Birališta će biti otvorena i izvan Turske, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje. Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

Idina vrh