Više od hiljadu madih iftarilo ispod Starog mosta u Mostaru

19/04/2022
1 minuta čitanja

Omladinski iftar na platou ispod Starog mosta u Mostaru večeras je okupio rekordan broj postača u sklopu prve manifestacije “Ramazan u Mostaru”, koju organizuje Grad Mostar sa Centrom za kulturu Mostar, Medžlisom IZ Mostar i Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod”.

Koordinator Info-servisa za mlade Nedim Hondo ističe da je ovo osmi omladinski iftar ispod UNESCO-ovog spomenika u najvećem gradu na Neretvi, navodeći kako je to veoma važan događaj u vrijeme ramazana, koji se održava nakon dvogodišnje stanke uzrokovane koronavirusom.

“Posebna radost jeste rekordan broj postača. Ove godine imamo 1.100 pripremljenih i prijavljenih iftara. To je pokazatelj da je omladina, nakon dvije godine nemogućnosti okupljanja, željna ovakvih skupova. Upravo to i jeste cilj, okupiti omladinu u dobru” , kazao je Hondo.

Ističe da je posebno ponosan na omladinu koja neumorno tokom ramazana učestvuje na raznim aktivnostima Info-servisa za mlade, odnosno Mreže mladih Medžlisa IZ Mostar.

“Ispred ove vrijedne omladine želim se zahvaliti organizatorima, ali i posebno pohvaliti aktiviste Info-servisa za mlade koji su i ove godine, kao i prethodnih, najviše doprinijeli u realizaciji ovog projekta”, kazao je Hondo.

Ovogodišnji omladinski iftar ispod Starog mosta u Mostaru se održava u sklopu prve manifestacije “Ramazan u Mostaru” koja pretendira postati tradicija u najvećem hercegovačkom gradu i pokazati da je Mostar najveći multietnički grad u BiH u kojem svi građani poštuju i slave zajedno sve praznike i blagdane.

Manifestacije je počela 1.aprila velikim vatrometom i osvjetljavanjem džamija, kao i gradskog trga Musala koji odiše blagdanskim ugođajem, gdje organizatori najavljuju velike događaje kao i u Centru za kulturu Mostar u periodu do 2. maja, kada će se ovogodišnja manifestacija zatvoriti uz prigodnu svečanost.

Najjezgrovitiji sadržaj, kako ističu organizatori počinje koncertom Armina Muzaferije, 23. aprila, poslije iftara na gradskom trgu Musala, gdje građane očekuje posebno osvijetljeni ambijent s promenadom i izlagačima koji će predstaviti svoje proizvode, te se s građanima zajedno častiti slasticama i uživati u sadržajima za djecu i mlade.

Svi sadržaji ove manifestacije kako naglašavaju organizatori, su planirani u periodu nakon iftara.

Na istom mjestu održat će se koncerti Mustafe Isakovića, Selme Droce i Adnana Pajevića i zajednički veliki iftar za Mostarce s preko hiljadu posjetioca i koncert učenika osnovnih škola uoči 27. noći Lejletul-kadr, te Bajramski koncert grupe Divanhana, koji je najavljen za 2. maja u Centru za kulturu Mostar, čime će manifestacija biti službeno i zatvorena.

Sarajevodanas/klix.ba

Prethodni tekst

Predstavljena knjiga Dragana Bursaća ‘Čekajući Dylana Doga u Srebrenici’

Sljedeći tekst

Rusija više neće finansirati OHR što je iznosilo 1,2 posto u ukupnom budžetu

Idina vrh