Vlada FBiH donijela odluku o isplati jednokratne pomoći državnim službenicima, reagovao sindikat u KS

27/10/2022
1 minuta čitanja

Vlada Federacije BiH donijela je danas Odluku o izdvajanju sredstava u skladu sa Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena i isplati jednokratne pomoći prema kojoj se iz budžeta FBiH izdvajaju sredstva u svrhu isplate jednokratne novčane pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija koji plaću primaju putem jedinstvenog računa budžeta FBiH.

Ova odluka isključuje izabrane dužnosnike, nosioce izvršnih funkcija i savjetnike izabranih dužnosnika i nosioca izvršnih funkcija.

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo postavio je pitanje Vladi KS da li oni smatraju da radnici u KS nisu pogođeni inflacijom i da njima ne treba pomoć.

Sindikat ukazuje na neravnopravan položaj radnika u KS i nezainteresovanost kantonalnih vlasti da se u ovim teškim vremenima ravnopravno podijeli breme posljedica trenutne krize u svijetu i ekonomskih poremećaja.

Podsjećamo da je nakon sastanka predstavnika Vlade Kantona Sarajevo i predstavnika Koordinacije osam sindikata radnika koji primaju plaću iz Budžeta Kantona Sarajevo upućen zahtjev za dostavu pisanog odgovora za isplatu jednokratne novčane pomoći svim radnicima u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo na Zahtjev kojim se Koordinacija osam sindikata 16.9.2022. godine obratila Vladi Kantona Sarajevo da isplati jednokratnu novčanu pomoći svim radnicima u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo u iznosu od 1.080 KM, na koji u pisanom obliku nije dobijen odgovor.

SIndikati su 24. oktobra dobili usmeni odgovor sa kojim nisu zadovoljni i zato su, imajući u vidu da Vlada ima negativan stav po pitanju isplate pomoći u traženom iznosu, zatražili da Vlada Kantona Sarajevo razmotri mogućnost isplate pomoći eventualno u manjem iznosu jednako za sve radnike i da zauzme jasan stav, te da nas o novom stavu obavijesti u pisanom obliku.

“Upućen je i zahtjev za nastavak pregovora oko sporazumnog utvrđivanja osnovice za obračun plata u 2023. godini, te je upućen i zahtjev/urgencija po pitanju pregovora oko zaključivanja/ispravke/dopune kolektivnih ugovora u djelatnostima kulture, komunalne privrede i zdravstva. Sindikati svakodnevno dobijaju brojne upite da li će ova pomoć biti isplaćena, te se zato traži jasan odgovor na ovo pitanje od strane Vlade Kantona Sarajevo”, saopćili su iz sindikata.

Idina vrh