Vlada KS ponudila pomoć općinama u redovnom održavanju skloništa  

29/03/2022
1 minuta čitanja

Na inicijativu premijera Kantona Sarajevo Edina Forte danas je održan sastanak sa načelnicima i predstavnicima općina i lokalnih službi civilne zaštite, na kojem je razgovarano o stanju skloništa u Kantonu Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović, koji je ujedno i komandant Štaba CZ KS te direktor Kantonalne uprave civilne zaštite KS Dženan Brkanić. Na sastanku je naglašeno da je održavanje skloništa redovna aktivnost i da nije u direktnoj vezi sa situacijom u Ukrajini.  

Kako je danas rečeno, u Kantonu Sarajevo postoji 225 skloništa kojima raspolažu civilne zaštite, a na računima općina, koje upravljaju skloništima, bez podataka iz Novog Grada i Starog Grada, nalazi se oko 2,5 miliona KM za njihovo održavanje.

Istaknuto je da su neka od skloništa potpuno neuslovna, da neka nemaju električnu energiju, a da za neka treba riješiti imovinske odnose. Također, rečeno je da u KS postoji oko 750 zaklona s kojima raspolažu općinske službe civilne zaštite te da postoje i skloništa koja su u nadležnosti upravitelja.

Premijer Forto od predstavnika općina danas je zatražio detaljne informacije o stanju skloništa, na osnovu kojih će on i resorni ministar Enver Hadžiahmetović, odnosno Vlada KS, reagirati u slučaju da su potrebna dodatna sredstva ili druga pomoć kako bi skloništa bila stavljena u funkiju.

– Danas je donijet zaključak da se općine u narednim danima očituju, kako bi Vlada KS mogla izdvojiti sredstva i intervenirati ukoliko je to potrebno – naveo je  direktor Brkanić poslije sastanka.

Kako je rekao, javnost se uznemirila u vezi informacije vezane za opremanje i čišćenje skloništa, ali je potcrtao da je to redovna aktivnost koja je u nadležnosti općinskih službi civilne zaštite, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

SARAJEVODANAS/FENA

Idina vrh