Vladika Grigorije: Potrebni mostovi među ljudima na ovim prostorima

01/06/2024
1 minuta čitanja

Njegovo preosveštenstvo vladika diseldorfski i njemački Grigorije rekao je večeras u Trebinju da je među ljudima na ovim prostorima potrebno zacijeliti rane i bolna sjećanja i izgraditi mostove.

– To nije uvijek lako, ali je to uzvišen zadatak – rekao je vladika Grigorije pred početak okruglog stola pod nazivom “Liječenje ranjenih sjećanja – razmatranje pozitivnih ekumenskih i međuvjerskih odnosa”.

Vladika je pojasnio da se okrugli sto održava u okviru druge radne grupe za jugoistočnu Evropu, nakon ranije održanog sastanka u Beču, na kojoj se razgovara o tome kako naći međusobne puteve.

– Kako god okrenemo, svi smo sinovi Božiji i djeca smo ove zemlje i moramo da živimo na toj zemlji, kao što živimo i u drugim zemljama. Trebalo bi i ovdje, kao i tamo, da budemo svoji i naši – rekao je vladika Grigorije.

Okrugli sto o međuvjerskim odnosima održan je u organizaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, a, osim vladike Grigorije, učestvovali su i penzionisani beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i muftija mostarski Salem Dedović, kao i moderator razgovora protojerej-stavrofor Vladan Perišić.

Idina vrh