Vratio se na posao da bi bio suspendovan ponovo – Damir Vejo dobio novo rješenje o suspenziji

Federalna uprava policije (FUP) istražuje direktora Policijske akademije FMUP-a Damira Veju, zbog navodne povezanosti sa postavljanjem uređaja za praćenje ispod službenog automobila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.Kako su rekli iz FUP-a aktivno postupaju u ovom predmetu pod nadzorom Tužilaštva.

“Saznanja o osnovu sumnje da je Damir Vejo počinio krivično djelo proizašla su ispitivanjem osumnjičenog na osnovu čijeg iskaza i dodatnih činjenica spisa je dana 27. jula donesena Naredba o proširenju istrage prema licima Damir Vejo i Abdullah Velagić, i to prema Damiru Veji radi utvrdivanja postojanja osnovane sumnje da su A.H, A.V, V.G. i Damir Vejo počinili krivično djelo ‘Neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje'”, saopćeno je iz FUP-a.

U odnosu na to, Tužilaštvo utvrduje odlučne činjenice radi donošenja konačne tužilačke odluke u skladu sa na načelom presumpcije nevinosti.

Podsjećamo, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara u julu je preventivno suspendovao direktora Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) Damira Veju.

Preventivna suspenzija je izrečena na osnovu saznanja i do okončanja istrage u postupku koji se vodi zbog postavljanja uređaja za praćenje ispod službenog automobila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

Prije dva dana, odbor državne službe za žalbe, kao drugostepeni organ, poništio je rješenje Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova kojim je ministar Aljoša Čampara suspendovao direktora Policijske akademije FMUP-a Damira Veju.

Vejo se jučer vratio na posao, ali ga je ministar Čampara danas odmah suspendovao nakon što je stigla potvrda tužilaštva da se protiv Veje vodi istraga.

www.press.ba