Vučić: U sljedeći četvrtak u UN vidjećemo rađanje novog poretka u svijetu

17/05/2024
minuta čitanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je borba oko rezolucije o Srebrenici borba neravnopravnih, ali da ćemo u sljedeći četvrtak u UN, kako je rekao, vidjeti da se rađa drugačiji i novi svjetski poredak.

– Da postoji jedan značajan dio zemalja koji smije da se suprotstavi teroru većine i njihovom shvatanju istine. Veoma, veoma značajan broj zemalja. Koji se više ne libe da govore slobodno. Јa se ne libim da govorim slobodno. Niko ne može to da mi uskrati – rekao je Vučić za RTS.

Na pitanje da li postoji neka takva zemlja u regionu, Vučić je odgovorio da je Mađarska sasvim sigurno slobodna zemlja.

On je istakao da iza te rezolucije stoje isključivo Berlin, London i Vašington i da bi bilo veoma licemjerno da krivi zemlje iz regiona koje će glasati za nju.

– Šta hoćete da vam kažem kada jedan Meksiko bude uzdržan ili Nikaragva protiv? Za to mogu da vam kažem jer su to čvrsti ljudi, čvrste zemlje. A Crna Gora da bude za. Ili Kina da bude protiv, a Crna Gora da bude za. Ali vam i to govori koliko se poredak u svijetu mijenja. A meni su najsmješniji njihovi izvinjavajući razlozi i sve to što govore – rekao je Vučić.

Za Sjevernu Makedoniju je rekao da su prijatelji i braća Srba, ali da kod njih to tako funkcioniše.

– Kada nemate dovoljno snage u međunarodnoj areni, onda morate time da se bavite. Ali, hoćemo li da se iživljavamo na Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji? Ne bi baš imalo smisla. Јa mislim da je više fer i da je poštenije, da kao čovjek i u ime Srbije, izađem i kažem šta mislim onima koji stvarno iz ovoga stoje. To su Berlin, London i Vašington – poručio je Vučić.

Na pitanje o odnosima sa Njemačkom, Vučić je rekao da nisu kao u vrijeme kancelarke Angele Merkel, ali da vjeruje da ćemo moći da gradimo bolje odnose sa tom zemljom.

– Odnosi sa kancelarom /Olafom/ Šolcom su drugačiji u odnosu na Merkelovu, a drugačiji su odnosi sa Šolcom u odnosu na ono što imamo sa Ministarstvom spoljnih poslova Njemačke. Vjerujem da ćemo moći da gradimo bolje odnose sa njima – konstatovao je Vučić.

Dodao je da sa Britancima nismo nikada imali sjajne odnose, ali da ćemo morati i tu da gradimo bolje odnose.

– Sa Vašingtonom razgovaramo. Ponekad je lakše razgovarati sa Vašingtonom nego sa mnogima drugima. Znate, bar hoće da vas čuju, ako ništa drugo. A da ja sad kažem, kriva mi Podgorica i Skoplje, a nisu krivi ovi koji su ovo napravili, bio bih licemjer i pokazivao bih da sam kukavica. A ne mislim da sam kukavica i umijem da nazovem pravim imenom i na pravu adresu da se obratim – objasnio je Vučić.

Prethodni tekst

Murphy oštro: Izetbegović i Komšić su zbog gubitka izbora napali glavnog prijatelja Bosne i Hercegovine – SAD

Sljedeći tekst

Pet mostarskih džamija na meti vandala: Ukraden novac iz kase za dobrovoljne priloge, pričinjena materijalna šteta

Idina vrh